uit het boetelerveld de kauwtjes

Tijdens een prachtige zondagmiddagse wandeling kwamen we natuurliefhebber Sjaak Bruggeman tegen. Uitgerust met verrekijker, fototoestel en pas nieuwe telescoopkijker op statief tuurde hij de lucht af naar bijzondere vogels. Hij was er tegen dag en dauw op uitgetrokken om de natuur te zien wakker worden. Bruggeman had al het een en ander gespot: “Ja, late zwaluwen, je ziet, ze zijn op weg naar het zuiden”. We kregen van Bruggeman in korte tijd veel meer informatie. Dan kijk je op zo’n zondagse wandeling toch zo maar heel anders naar die mooie natuur. Vanaf nu krijgen we daarom met enige regelmaat tekst en uitleg van Sjaak Bruggeman.Van het najaar tot de broedtijd in het voorjaar verblijven kauwen in grote groepen bij elkaar. Zij wagen zich dichter bij mensen dan roeken en kraaien.

“Elke avond in het tweedonker verzamelen ze op vaste plaatsen zoals in deze hoge populier. Het gaat er dan bijzonder gezellig aan toe en er word heel wat afgekauwd. Als iedereen er eindelijk is vliegen ze massaal in één grote groep met veel kabaal naar hun slaapplaats. Samen zijn ze sterker en veiliger voor marters, roofvogels en uilen. Eén alarmkreet en alles vliegt bij onraad dan de lucht in. Overdag verspreiden de kauwtjes zich in groepen over dorp en het platteland en gaan op zoek naar voedsel.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.