rov druk met toekomst winkelcentrum raalte

Het betaald parkeren afschaffen, beter handhaven van het fietsverbod, verfraaien van het dorp en het positioneren van Raalte binnen promotiecampagnes. Het zijn de vier speerpunten waarmee het Raalter Ondernemers Verbond (ROV) bezig is om te werken aan een positieve toekomst voor het winkelcentrum in het dorp. Naast de speerpunten denkt het ROV ook na over de aangereikte ideeën in dit dossier.

Bert Bourgonje vertelt dat het ROV druk bezig is met de vier speerpunten. “We zijn ontzettend blij dat het ondernemersfonds is opgericht. Daardoor betalen alle bedrijven die binnen de zone betaald parkeren vallen reclamebelasting. Met het extra geld dat we daarmee ophalen kunnen we activiteiten organiseren maar ook het dorp verfraaien. Het geeft ons de mogelijkheid net weer iets extra’s te doen”, zegt Bourgonje namens het ROV.

Door het ontstaan van het ondernemersfonds hoopt Bourgonje dat er meer ondernemers zich betrokken gaan voelen bij het winkelcentrum in Raalte. “Binnen het ondernemersfonds wordt alles op democratische wijze besloten. Maar dan moet je als ondernemer wel aanwezig zijn. We hopen dat steeds meer ondernemers dat gaan doen want als je nu naar vergaderingen van het ROV gaat, kom je vaak dezelfde mensen tegen.”

Positioneren
Om van Raalte weer een aantrekkelijk winkelcentrum te maken moeten er meer mensen naar het dorp komen. Bourgonje beaamt dat het vroeger drukker was in Raalte zoals het winkelend publiek in reacties ook aangaf. Daarom is hij bezig met het maken van een promotiecampagne waarbij hij zich richt op het secundaire gebied rondom Raalte. “Het secundaire gebied voor Raalte zijn plaatsen als Deventer, Zwolle en Almelo. Met de campagne willen we proberen om mensen uit die steden weer naar Raalte te krijgen. Dat gaat natuurlijk niet direct lukken. Maar ik ben bezig met het schrijven van een plan om Raalte te positioneren en aantrekkelijk te maken voor mensen uit die steden”, vertelt Bourgonje.

Winkelcentrummanager
Dennis Melenhorst deed een aantal weken geleden de suggestie om een winkelcentrummanager aan te stellen voor Raalte. En dat is gelukt. Vanaf 1 januari heeft Raalte een eigen winkelcentrummanager vertelt Bourgonje. “Ze komt uit Raalte en zal het aanspreekpunt zijn voor winkeliers. Daarnaast gaat ze proberen structuur te brengen in allerlei zaken. In eerste instantie is het belangrijk dat bepaalde zaken bij de juiste mensen terecht komt. Ze gaat bijvoorbeeld niet de fietsen bij een ondernemer voor de etalage weghalen. Maar ze kan wel adviseren om een bordje in diezelfde etalage te hangen waarop staat dat er geen fietsen geparkeerd mogen worden. Daarnaast onderhoudt ze contact met de gemeente en met de clubs die activiteiten in het centrum organiseren.”

Betaald parkeren
Het ROV is tegenstander van het betaald parkeren. “We hadden het liefst gezien dat het betaald parkeren al was afgeschaft.” Het ROV is daarin niet de enige partij die voorstander is van het afschaffen van betaald parkeren. Ook het winkelend publiek denkt er zo over. En in juni van dit jaar (LINKJE) gaven vele politieke partijen al aan dat het afschaffen van betaald parkeren goed zou zijn. Maar waarom gebeurd het dan niet? Bourgonje: “Die parkeerkelder die gebouwd is kost veel geld. Maar om eens verder te gaan over die parkeerkelder. Daar staat haast geen auto in.” En dat heeft volgens Bourgonje een aantal redenen. “Als je vreemd bent in Raalte weet je toch niet waar je die parkeerkelder kunt vinden. De bordjes die verwijzen naar de overdekte parkeerkelder zijn wel erg klein.. Daarnaast zou de Daggertsbrug weer open moeten voor autoverkeer. Het publiek vanuit Nijverdal kan dan zo naar de parkeerkelder toerijden.”

Bourgonje noemt nog een ander punt waarom de parkeerkelder weinig toegevoegd. “De openingstijden sluiten niet aan op de tijden wanneer de winkels open zijn. Op een koopzondag is de parkeerkelder gesloten en ook tijdens de extra koopavonden. Het moet een service zijn voor de mensen. Maar dat is het op deze manier niet. Je zou kunnen bedenken dat mensen die de auto overdekt willen neerzetten ervoor betalen en dat het in de rest van Raalte vrij parkeren is. Maar dan moet de parkeerkelder wel altijd toegankelijk zijn.”, zegt Bourgonje.

Flexibel bestemmingsplan
Het ROV is een voorstander van een flexibel bestemmingsplan zoals Dennis Melenhorst aangaf. “Neem nou het braakliggende terrein naast appartementen De Wal aan de Marktstraat. . Ik woon er zelf in de buurt en het is dat wij er zo nu en dan met de maaier overheen gaan anders staan de struiken meters hoog. Je zou er een mooie fietsenstalling van kunnen maken”, vertelt Bourgonje.

Een ander voorbeeld is de bestrating op de Grote Markt. “Daar overheen lopen is een uitdaging, zeker voor dames met hogere hakken. Er zijn genoeg alternatieven om hier een klantvriendelijke bestrating neer te leggen. Maar je kunt niet alles tegelijk”, zegt Bourgonje.

Fietsverbod
Als je door het centrum van Raalte loopt dan valt het op hoeveel mensen er op de (brom)fiets door heen komen. Tijdens de straatpraat deed een man zijn beklag erover. Maar hij dacht ook dat er geen fietsverbod gold in het winkelcentrum. “Dat fietsverbod geldt wel degelijk maar is blijkbaar niet voor iedereen duidelijk. De tekst op de borden zijn simpelweg onduidelijk. Maar daar komt verandering in”, aldus Bourgonje die tevens aangeeft dat het ROV bezig is met het verbeteren van de bewegwijzering. “Er komen bordjes net zoals in Deventer waarop een aantal belangrijke gebouwen, zoals bijvoorbeeld de bibliotheek, staan aangegeven.”

Website ROV
Ook wordt gekeken naar de website van het ROV. We willen het “Winkelen in Raalte” promoten. Daarnaast willen we de website interactiever maken. Daarbij gaan wij als ROV de ondernemers helpen. Zodat ze met een goed en duidelijk verhaal op de site komen en dat mensen precies weten waar de winkel te vinden is die ze zoeken”, zegt Bourgonje.

Lege panden
In het winkelcentrum van Raalte staan een aantal panden leeg. Dat geeft een vervelend beeld aan het dorp. In één van de vorige verslagen gaf retail student Bram de Wilde aan dat Raalte na moet denken of ze ondernemers die net iets buiten de kern van het winkelgebied hun onderneming huisvesten niet kunnen verhuizen naar de lege panden in het hart van het centrum. Bert Bourgonje geeft aan dat het ROV daar een voorstander van is maar dat het een lastige kwestie is. “De verhuurders zullen dan met de huurprijs concessies moeten doen en dat wil niet iedere verhuurder, , sluit hij af.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.