raalte krijgt azc met 950 bewoners

De SP, PvdA, GemeenteBelangen, D66 en CDA dienden een motie in waarin het voorstel werd aangenomen, maar wel met enkele kaders. Zo moet de omgeving zeer nauw betrokken worden bij de uitwerking van de plannen. Ook moet er een uitgewerkt veiligheidsplan komen waarin een veilig klimaat in en om het azc voor bewoners, omwonenden en bedrijven wordt vastgelegd. Zo moet er onder andere een verkeersveilige loop- en fietsroute komen. Ook moet er aandacht komen voor de veiligheidsgevoelens van omwonenden, moet er gezorgd worden voor een veilig bedrijventerrein, moet er voldoende politiecapaciteit zijn en moet er één aanspreekpunt komen.

In de kaders is ook opgenomen dat er voldoende verlichting in de omgeving moet zijn en moet het azc beveiliging krijgen. Bovendien mag de komst van een azc de functie van het bedrijventerrein niet onder druk zetten. Ook moet het azc een positieve invloed op het plaatselijk bedrijfsleven hebben.

950 bewoners
Bijna alle partijen lieten weten geworsteld te hebben met het aantal van 950 vluchtelingen. Toch denkt een meerderheid van de Raad dat Raalte dit aantal aan kan. “Samen met de samenleving van Raalte moeten we er voor gaan”, zei Guus Temmink namens het CDA. “We moeten niemand uitsluiten, maar iedereen erbij betrekken.”

De raad heeft een principebesluit genomen. Dat betekent dat de plannen de komende maanden verder uitgewerkt worden. Die plannen worden in april/mei weer besproken door de gemeenteraad.

Dadema
Burgemeester Martijn Dadema liet weten dat het college positief staat tegenover de door de Raad aangenomen motie. “We nemen vandaag een stevig besluit. Ik denk dat wij goede uitvoering kunnen geven aan deze motie. Het college is heel blij met het proces. “Vooral met de opmerking van een omwonende die liet weten her er niet mee eens te zijn, maar wel blij te zijn dat hij werd gehoord. Natuurlijk zijn er zorgen rondom (verkeers)veiligheid, integratie en dagbesteding. Daar gaan we nu mee aan de slag.”

Dadema vervolgt: “Natuurlijk is draagvlak essentieel. We zullen het niet altijd met elkaar eens zijn, maar gaan wel goed met elkaar in gesprek. Het veiligheidsgevoel is al nadrukkelijk naar voren gekomen tijdens het overleg. Zo werd er bijvoorbeeld gevraagd of er een wijkagent kan komen die direct betrokken is bij de komst van het azc. Dat soort vragen worden nu al besproken en dat leggen we neer in het veiligheidsplan. Wanneer er 5 procent meer inwoners zijn, kan er ook 5 procent meer criminaliteit zijn. Dat is aanzienlijk. Dus is het extra belangrijk om te kijken naar gevoelens van onze inwoners.”

Zegge VII
Kring Raalter Werkgevers liet eerder deze week weten niet blij te zijn met de komst van een AZC op De Zegge VII. Dadema: “We erkennen dat er mogelijke spanning op zitten. We gaan er alles aan doen om te kijken hoe we dit gaan verminderen. We hebben gekozen voor deze locatie op de Zegge en niet aan de noordkant, want er moet uitbreiding mogelijk zijn. Eerst geven we kavels aan het noordelijk deel uit, dus het azc kan niet op andere locatie op het industrieterrein.”

Het ROV daarentegen liet weten ‘gematigd positief’ te zijn ten opzichte van een azc. “Er komen 950 nieuwe inwoners die hun inkopen doen bij bijvoorbeeld de Aldi en de Wibra. Wel gaan we verder kijken naar hoe we bijvoorbeeld de beveiliging kunnen regelen.”

Meer foto's

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.