pvda openbaar gebied moet er goed uitzien

In onze serie over het winkelcentrum in Raalte (bekijk de andere verhalen in dit dossier) zijn dit keer de politieke partijen aan het woord. Wat vindt PvdA?

Arie van der Wilt, fractievoorzitter van de PvdA, laat weten dat zijn partij liever niet ziet dat het betaald parkeren wordt afgeschaft. Hij vindt dat bestemmingsplannen kunnen worden aangepast en dat de gemeente er voor moet zorgen dat het ‘openbaar gebied’ er goed uitziet.

“Ik vind dat we het winkelgebied zeker op de A-locaties zo aantrekkelijk mogelijk moeten houden, en leegstand moeten proberen te voorkomen. Dat is vooral een zaak van de ondernemers, die hun winkels op een goede manier exploiteren. Zeker nu steeds meer via internet wordt aangeschaft wordt dit steeds moeilijker.

De huurprijzen zijn vooral en zaak van de markt. Als er minder kopers gaan komen op de B- of C-locaties dan zullen vanzelf de huurprijzen moeten dalen omdat er anders leegstand ontstaat. Daar gaat de gemeente niet over, en daar moet de gemeente ook geen rol in willen spelen. De gemeente moet er vooral voor zorgen dat het ‘openbaar gebied’ er goed uitziet.

Wat de gemeente wel kan doen is in de bestemmingsplannen regelen dat het voor de gebieden buiten het kern-winkelgebied aantrekkelijker wordt om de panden anders te gebruiken, door meer dingen toe te staan, zodat er minder verspreiding van winkels ontstaat.

De PvdA is tegen het opheffen van het betaald parkeren. Dit is destijds ingesteld in nauw overleg met de winkeliers, mede om ervoor te zorgen dat er parkeerruimte beschikbaar is. Vroeger was het heel moeilijk om een parkeerplek te vinden, omdat het terrein vol stond met auto’s die er de hele dag bleven staan. Afschaffen van het betaald parkeren betekent bovendien dat de kosten daarvan over alle inwoners verdeeld gaan worden. Bijvoorbeeld door de verhoging van de onroerende zaakbelasting. Dat vinden wij ongewenst. Wij staan positief tegenover de landelijke retail agenda. Ik zou het prima vinden als Raalte daarin participeert.”, aldus van der Wilt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.