proef met wasbare luier in raalte

De succesvolle pilot van de gemeente Hengelo heeft aangetoond dat wasbare luiers een alternatief zijn voor wegwerpluiers. Het voordeel van het gebruik van wasbare luiers voor ouders is dat het niet alleen beter is voor het milieu maar ook dat het financieel voordelig is. Ouders kunnen per kind rond de 500 euro besparen gedurende een luierperiode van twee jaar.

In de Raalter pilot krijgen ouders de mogelijkheid de wasbare luier voor een periode van acht weken te testen. Ook het kinderdagverblijf ’t Schoapie doet mee! In de voorbereiding van de pilot meldde ’t Schoapie zich bij de gemeente met het verzoek een oplossing te vinden voor de berg wegwerpluiers die dagelijks ontstaat.

Geen witte hydrofieldoek
Een juiste beeldvorming over wasbare luiers is de eerste stap. De wasbare luier is niet de witte hydrofieldoek waar elke oma mee bekend is. Het zijn hippe broekjes met inleggers, makkelijk in (her)gebruik. En hergebruik leidt tot minder afval. De vijftig deelnemende ouders gebruikten voor de proef 313 wegwerpluiers per dag, tijdens de pilot waren dat er 130. Naast de afvalbesparing die de pilot oplevert, zorgt een pilot ook voor bewustwording over afval. En bewustwording is de eerste stap richting het voorkomen van afval.

“Ik ben zelf jonge ouder en ben ervaringsdeskundige op het gebied van de wasbare luier”, vertelt Mariosé Meijerink-Booijink, die de pilot in de gemeente Raalte moet gaan coördineren. “Het is belangrijk dat mensen een goed beeld krijgen van de wasbare luier. Ik had er ook nog nooit van gehoord. Maar sinds ik het gebruik, vind ik het geweldig. Ik heb echt veel minder restafval en raad het iedereen aan. De luiers hebben inlegvellen die afbreekbaar zijn. Bij een grote boodschap kun je die dus gewoon door de wc spoelen. En bij een plasje kun je het inlegvel zelfs drie keer wassen. Onder het inlegvel zit een grote inleg, waardoor het nooit door zal lekken.”

Raalte Duurzaam in 2050
In de visie ‘Raalte Duurzaam in 2050’ wordt als gezamenlijk doel genoemd meer duurzame producten op de markt te brengen, bewuster te consumeren én meer en beter te recyclen. De gemeente Raalte heeft zich samen met de ROVA gecommitteerd aan de doelstellingen in dit programma. Verantwoordelijk wethouder Frank Niens: “Deze pilot past uitstekend in deze visie. Wasbare luiers gebruiken biedt ouders lagere kosten en iedereen milieuvoordeel.” De pilot wordt uitgevoerd in samenwerking met ROVA en Kaatje Katoen (leverancier wasbare luiers).

Gemeenteraad
In de raadsvergadering van 28 januari besluit de raad of de pilot wasbare luiers wordt gestart. Na het besluit van de raad kunnen ouders zich aanmelden bij de gemeente om deel te nemen aan de pilot. Er is ruimte voor 35 ouders om deel te nemen. Afhankelijk van de hoeveelheid aanmelding vindt een selectie plaats.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.