politie waarschuwt voor inbraken tijdens feestdagen

De politie in Raalte waarschuwt inwoners van de gemeente voor woninginbraken in de periode rond de jaarwisseling. “Over het hele jaar bekeken neemt het aantal woninginbraken af, maar de laatste weken zien we helaas weer een toename”, aldus de politie.

Tot medio december 2015 vonden er in de gemeente Raalte 54 woninginbraken plaats. In 2014 werden in dezelfde periode 86 woninginbraken gepleegd. Over het hele jaar bekeken neemt het aantal woninginbraken dus af. Maar aangezien er tijdens de feestdagen vaak een stijging van het aantal woninginbraken te zien is, vragen gemeente en politie weer extra aandacht voor het thema.

Traditiegetrouw loopt het aantal woninginbraken op in de periode dat het vroeg donker wordt. Sinds enkele jaren voert de politie daarom van oktober tot en met maart het zogenaamde Donkere Dagen Offensief uit. In die maanden surveilleert de politie extra in woonwijken, houdt ze preventieve controleacties, houdt ze bekende inbrekers in de gaten en steekt ze extra energie in het opsporen van daders.

Feestdagen
Ook leert de ervaring dat tijdens de feestdagen extra vaak wordt ingebroken, omdat veel mensen dan bij familie of vrienden verblijven. Zo was in Raalte en omgeving tijdens Sinterklaasavond een stijging van het aantal inbraken te zien. “Geef uw woning daarom altijd een bewoonde indruk als u weggaat: laat in en om het huis lampen branden, zet glazen op tafel en zet bijvoorbeeld de radio aan! Doe uw ramen en deuren dicht en draai deze op slot. En vraag uw buren om een oogje in het zeil te houden”, luidt het advies van de politie. In veel wijken wordt bijvoorbeeld gewerkt met buurt whatsapp-groepen om elkaar scherp te houden en eventueel te alarmeren bij verdachte situaties.

Tachtig procent van de opgeloste woninginbraken wordt overigens opgelost door de oplettendheid van burgers. Je kent jouw buurt immers het beste. Je weet wie jouw buren zijn en in welke auto’s zij rijden. Zie je iets dat je niet vertrouwt, zoals verdachte personen of vreemde auto’s, dan kun je altijd de politie bellen. Bij spoed of heterdaad kan dat via 112 en anders via 0900-8844.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.