opinie het is nieuws dat er een azc komt zonder morren

Raalte krijgt een AZC. Een groot AZC. 950 vluchtelingen krijgen er de komende vijf jaar onderdak. Tegenstanders waren er nauwelijks. En die er waren, hebben zich waardig gedragen. Geen geschreeuw, geen angst, gewoon nuchter blijvend. En dat mag wel in de krant, zeg je dan.

En toch besteden de landelijke media daar helemaal geen aandacht aan. Vreemd vind ik. Waarom is dat? Omdat goed nieuws geen nieuws is? Of andersom: omdat slecht nieuws alleen maar nieuws is? Ik geloof daar niet zo in.

Als slecht nieuws namelijk wel nieuws is, zou het nog wel goed gaan met de kranten. Die brengen immers voortdurend het slechte nieuws! Anderzijds: toegegeven: initiatieven met alleen goed nieuws zijn steeds een kort leven beschoren.

Ik vind dat nieuws niet beoordeeld moet worden op goed of slecht nieuws. Ik vind dat nieuws beoordeeld moet worden op waar de burger in geïnteresseerd is.

Neem de avond van het AZC-besluit in Raalte. Bij Nieuwsuur en Pauw ging het toen over drie gestolen schilderijen die in Oekraïne opdoken. Misschien sla ik de plank mis, maar dat ‘nieuws’ interesseert niemand iets en het heeft ook niets te maken met het bewaken van de democratie of zoiets. Het is zo maar een verhaal dat de redactie van Pauw wel spannend lijkt.

Of neem de laatste Zwarte Pieten-discussie bij Pauw. Daar was de hulpSint uit Ommen niet bijgevraagd om zijn mening, maar omdat hij goed paste als l*l de behanger in het verhaal van Sylvana Simons. Pauw had ook een echt goede discussie kunnen hebben, maar daar heeft de redactie helemaal geen behoefte aan…

Op de scholen voor Journalistiek dwalen studenten al af. Ze leren er dat nieuws cababa is: conflict, actualiteit, belang, afstand, bekendheid en afwijking. Dat leidt feitelijk tot roddeljournalistiek.

Hoe gaat dat? Nou, we denken vanwege het nieuws dat er meer en meer hulpverleners worden aangevallen. Maar de ‘Monitor Veilige Publieke Taak’ zegt dat er de laatste jaren zelfs een lichte daling is.

En als er in Nederland ergens een drugsdode valt hebben we het over strengere maatregelen. Maar weet je dat er per week inde hele wereld tien xtc-doden vallen, tegen 63.000 alcoholdoden? En dat is nog niet alles. Er gaan er 115.000 per week dood aan tabak (wat we achter de rug van de caissière verkopen). En er gaan er 736.000 per week dood aan vet en suiker. Een smakelijke kerstmis!

Ik ben groot voorstander van een journalistiek die op zoek gaat naar verhalen waarvan de burger vindt dat ze verteld moeten worden. En dat de journalistiek daar duiding aan geeft. Dat het bijvoorbeeld zo is dat er rondom een AZC (gemiddeld) helemaal niet meer criminaliteit is. En dat Nederlandse mannen in het uitgaansleven meer testosteronbommen blijken te zijn dan vluchtelingen. Maar ook dat er inderdaad criminelen meekomen met de vluchtelingen. En dat het inderdaad goed is dat een beetje in de gaten te houden.

Dat leidt niet tot goed of slecht nieuws, maar tot nieuws dat er toe doet. Hoe je dat dan waarmaakt? Bij Salland Centraal proberen we dat te bewerkstelligen door de samenleving te vragen mee te doen. Heb je een verhaal? Wil je iets kwijt? Doe met ons mee!

En voor straks: wie wil met ons meewerken minstens iedere week een verhaal vanuit het AZC te brengen?

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.