opinie archeologie wat heb je er aan

“Recent werd ik geconfronteerd met een bouwproject in mijn omgeving dat volkomen onverwacht werd vertraagd en duurder gemaakt omdat er zo nodig eerst archeologisch onderzoek moet worden verricht. Ja, dat is in een aantal gevallen een wettelijke verplichting.”

Dat overkwam opiniemaker Dick Mars en hij schreef er het bijgaande stuk over.

“Er blijkt in Nederland een aantal gebieden te zijn met (vermoedelijk) een hoge archeologische waarde en gebieden met een minder hoge of lage archeologische waarde. Allemaal vermoedens overigens, want er is immers in die grond nog nooit echt gezocht. Maar goed, er moet dus gegraven worden, en misschien vind men wel een paar oude houten palen of een paar (scherven van) kannetjes. Want die zijn er in de buurt al meer gevonden.

Leuk voor amateur- én beroepsarcheologen, maar verder interesseert het niemand wat. En het kost nog veel geld ook, geld dat toch al schaars is bij bouwprojecten.

Mijn vraag is wat het vinden van nog meer scherven ons aan wetenschap oplevert? Dat er toch nog een paar mensen meer hebben gewoond in deze omgeving? Dat er toch nog iets eerder bewoning was dan we al wisten? Nou, lekker dan…

De belangrijkste vraag echter is wat de toegevoegde waarde van die wetenschap is. Wat schieten we ermee op? We weten al heel veel van de vroegere bewoning van onze aarde, van het ontstaan van de mensheid hebben we alleen maar vermoedens. En – belangrijker – al die wetenschap brengt ons naast alles wat we al weten, geen steek verder. Akkoord, onze musea hebben misschien wat aan die scherven, maar naar mijn stellige overtuiging ligt er ook nog meer dan genoeg materiaal in de depots van diezelfde musea. Wat we nu nog opgraven is dus steeds vaker meer van hetzelfde.

Dat brengt me tot de volgende, wat ongenuanceerde, stelling:

Archeologisch onderzoek brengt ons geen nuttige nieuwe informatie, heeft geen toegevoegde waarde en kan – als verplichting – gewoon worden afgeschaft.

Dick Mars

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.