Home / archiefcentraal / ondernemers kunnen best onderhandelen met beleggers

ondernemers kunnen best onderhandelen met beleggers

De huurprijs van winkelpanden gaat niet snel omlaag. Dat zegt makelaar Gert Siebert van Siebert makelaardij. De hoge huurprijs van de panden in winkelcentrum Raalte zou een reden kunnen zijn van de leegstand in het dorp. Siebert geeft aan dat de beleggers echt wel mee willen denken met de ondernemers maar daar hoort verlaging van de huurprijs niet bij.

“De beleggers willen graag de huurprijs zo hoog mogelijk houden. Want als je wat weggeeft dan krijg je het nooit meer terug”, zegt Siebert. Hij is van mening dat het te maken heeft met concurrentie. “Stel je voor dat jij als belegger de huurprijs naar beneden doet dan moeten andere beleggers daar weer in mee. Dan zorg je er samen voor dat de panden minder waard worden totdat het niets meer oplevert. Dat willen beleggers niet”, legt Siebert uit.

Op de vraag of beleggers dan helemaal niet willen meedenken met de ondernemers en daardoor ook hun steentje niet bijdragen aan een interessant winkelcentrum antwoord Siebert als volgt. “Het is niet zo dat beleggers helemaal niet meedenken met ondernemers. Het komt vaak genoeg voor dat beleggers aangeven dat een pand nog opgeknapt moeten worden. Als de ondernemer dat doet wordt er vaak afgesproken dat er het eerste half jaar geen huur betaald hoeft te worden. Daarnaast willen beleggers ondernemers ook wel een kans geven om hun zaak goed op te starten. Dan wordt er in het eerste jaar minder huur betaald maar worden er afspraken gemaakt voor de langere termijn. Dus dat ze helemaal niet mee denken met de ondernemers is niet waar.”

Om ondernemers die gevestigd zijn op een B-locatie voor dezelfde huurprijs een winkel te laten runnen op een A-locatie is volgens Siebert geen optie. “Ieder pand heeft een verschillende huurprijs. Dat heeft natuurlijk te maken met het oppervlak maar ook met de faciliteiten van het pand. Je kunt dan niet verwachten dat winkeliers voor een ander pand minder gaan betalen.”

Wat wel eens gebeurt is een pand tijdelijk verhuren. “In Raalte zit nu in de Marktstraat 4 Anita’s Retro Shop. Normaal staat Anita op markten en braderieën. Nu is ze voor een paar maanden in het centrum gevestigd.”

Volgens Siebert zijn de huurprijzen de laatste jaren gedaald maar moet je in Raalte soms best diep in de buidel tasten om een pand te huren. “De Dixons is niet voor niets uit Raalte vertrokken. Daar kwamen mensen alleen voor de service maar niet om iets te kopen. Dan overleef je niet.” Daar heeft Siebert een punt. In februari 2015 sprak Patrick Kieftenbelt namens Salland Centraal met de verkopers van Dixons die destijds hetzelfde aangaven.

Gert Siebert geeft een aantal voorbeelden van panden in Raalte met de prijs erbij. “Voor het pand waar eerder de Dixons in zat betaal je 31.105 euro per jaar. Dat pand is 179 vierkante meter groot wat betekent dat je 173 euro per vierkante meter betaald. Daarvoor zit je dus op een A-locatie in het winkelcentrum.”

De prijzen van panden in Raalte kunnen meer dan 100 euro per vierkante meter verschillen. Aan de Schoolstraat betaal je voor een pand 43 euro per vierkante meter. Terwijl je voor een pand aan de Domineeskamp 203 euro per vierkante meter moet neertellen. “Je moet als ondernemer dus wel zeker zijn dat je winkel goed gaat lopen anders overleef je gewoon niet. Het is leuk dat mensen aangeven graag boetiekjes in het centrum te willen hebben. Maar die ondernemers zullen aanhikken tegen de huurprijzen”, sluit Siebert af.

Lees ook

Verharde paden in heemtuin

WIJHE – Heemtuin Veermans Hof IJsselflora in Wijhe heeft de paden in de tuin kunnen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.