met de oude midwintercross het nieuwe jaar in

De Midwintercross als achtste loop in de rij van het Sallands Cross Circuit geldt als een echte klassieker. In Oost-Nederland is de Heetense cross een van de weinig nog bestaande lopen uit de jaren 70 van de vorige eeuw.

In 1969 al nam Heeten het voortouw en vormde zo de aanzet tot een rits aan crosslopen in alle Sallandse dorpen. Sjef Willemsen, een dikke negentiger intussen, was niet alleen schoolmeester maar zeer zeker ook sportman in hart en nieren. Betrokken bij alles wat bewoog in Heeten, organiseerde hij voor de voetbalselectie in de winterstop een eigen conditieloop. In de eerste jaren was de loop voorbehouden aan de Heetenaren. Toen eenmaal ook de niet-Heetenaren geaccepteerd werden, groeide de Midwintercross elke winter uit tot een vooraanstaand evenement in de regio. Het rijtje winnaars spreekt boekdelen: Gerard Nijboer, Roelof Veld, de gebroeders Mentink, Gerard Kappert. Al deze lopers, internationaal gelauwerd, kwamen niet voor de poen, niet voor de eeuwige roem. Welnee, een vette krentenwegge van de plaatselijke brood- en banketbakker was hun deel; bovendien paste de Heetense loop prachtig in het trainingsprogram in hun tocht naar mondiale successen.

Omdat in de jaren 80 dorpsbreed en dus unaniem de datum van de loop voor eeuwig werd vast gelegd, prijkt tot op de dag van vandaag op de eerste zondag na nieuwjaarsdag de Midwintercross. Voor de 45ste keer op…zondag 3 januari 2016. Deel uitmakend van het Sallands Cross Circuit, de 8ste loop ervan alweer, dralen de organisatoren van deze klassieker niet zo nodig of desgevraagd veranderingen aan te brengen. Dit jaar bijvoorbeeld heeft de jeugdloop een gewijzigde parkoers. Ook bij het begin- en eindpunt van de vier afzonderlijke lopen zullen extra maatregelen genomen worden om het alsmaar uitdijende lopersveld in goede banen te leiden.

Het programma begint al om 10 uur met de kidsrun. Hierna zal starter Weijermars respectievelijk de lopers op de 2,5 km, de 5km en de 10 km wegschieten. De lange afstanders zullen onder Schoonheten alle zeilen moeten bijzetten om hun gewenste tempo te handhaven. Modder, zompige bodem en scherpe rondingen vergen veel behendigheid. La crème de la crème van het peloton, de echte wedstrijdlopers dus, zullen ondervinden dat het schone van het Heetens buitengebied op 3 januari erg betrekkelijk is. Ook hier zullen Verdaasdonk, Kats, Dankelman, maar wellicht ook Edwin Ophof en René Poppe onderling de strijd aan gaan, in de voetsporen van Nijboer, Veld, Kappert. Vele jaren terug al weer!

In dezelfde voetsporen zullen vele honderden lopers, trimmers, joggers en wedstrijdatleten ‘uitgewoond’ de finishmat passeren. Hoe sportief kun je het nieuwe jaar inzetten!

Info: staging2.sallandscrosscircuit.nl

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.