meer dagbesteding en aandacht op groter azc

Een grotere diversiteit aan dagbesteding, meer aandacht voor speciale doelgroepen, meer gespecialiseerd personeel, meer openstelling voor de jeugd en een ruimere openstelling en betere bezetting van het gezondheidscentrum. Dat zijn de voordelen van een groter azc ten opzichte van een kleinere opvanglocatie.

De gemeenteraad van Raalte liet vorige week tijdens de Raadspleinsessie doorschemeren meer te zien in een iets kleiner azc. Reden voor het college om toe te lichten waarom zij een plan hebben gemaakt met 950 inwoners.

“Op een groter centrum kan een ruimer voorzieningenniveau worden gerealiseerd dan op kleinere centra. Onze verwachting is dat een kwalitatief hoogwaardig centrum niet alleen goed is voor de bewoners van het centrum, maar ook de kans op overlast in de omgeving of incidenten op het centrum verkleind, bijvoorbeeld doordat er meer tijd is voor begeleiding en meer keuze en diversiteit in dagbesteding.”

Verhouding
Niet alleen wil het college een grote bijdrage leveren aan de oplossing van het vluchtelingenprobleem, ook vindt het college de investeringskosten beter in verhouding staan wanneer er meer asielzoekers worden opgevangen. “Opvang van vluchtelingen wordt volledig met publieke middelen gefinancierd (middelen van het Rijk die aan het COA beschikbaar worden gesteld). Publiek geld moet verantwoord en efficiënt worden ingezet. Het inrichten en ontsluiten van de beoogde locatie vereist de nodige investeringen. Deze investeringen staan bij een groter centrum in een betere verhouding tot het (maatschappelijke) resultaat. Ook de inzet van COA personeel na opening van het centrum is effectiever bij een groter centrum. Deze argumentatie geldt eveneens voor de gemeentelijke inzet.”

750 bewoners
Tijdens de Raadspleinsessie werd door de Raad meerdere keren geïnformeerd naar de consequenties van een lager opvang, bijvoorbeeld 750. “Dat is uiteraard een mogelijkheid, maar maakt in onze optiek weinig verschil voor de begrijpelijke zorgen die de afgelopen weken zijn geuit. Ook met 750 bewoners moet in overleg met de diverse betrokken partijen naar een veilige looproute worden gekeken. Verder zal ‘op straat’ weinig verschil te merken zijn tussen een centrum met 950 en 750 personen.”

Ook het veiligheidsgevoel van inwoners verandert volgens het college waarschijnlijk niet door deze lagere aantallen (een verschil van 200 bewoners is in verhouding tot de 19.000 inwoners van Raalte een relatief klein aantal) en de oppervlakte en opbouw van een centrum met 750 bewoners verandert niet dusdanig dat voor omwonenden een wezenlijk andere situatie ontstaat. Dezelfde maatregelen blijven nodig, zoals een groenstrook en goede inrichting en er moet nog steeds rekening worden gehouden met zaken als licht en geluid naar de omgeving.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.