marijke kool directeur sallandwonen is een prachtige rol

“Een minder groot aandeel eengezinswoningen, meer verschillende soorten (ook kleinere) woningen en het liefst dichtbij het centrum en bij winkels. Dat is onze visie”, vertelt Marijke Kool, directeur van woningcorporatie SallandWonen vastberaden. “Wij willen voldoende beschikbare woningen die betaalbaar en goed onderhouden zijn.”

Kool is sinds september directeur van SallandWonen. Belangrijk werk waar ze ook nog eens erg veel plezier aan beleeft. “Voordat ik bij SallandWonen kwam werken, was ik adjunct-directeur van DeltaWonen in Zwolle. Dat is ook een corporatie, alleen een stuk groter. DeltaWonen heeft 15.000 woningen, SallandWonen heeft er 5.700. Daar was ik verantwoordelijk voor een gedeelte van het proces, nu kan ik het totaal overzien. Want we verhuren niet alleen woningen, maar bouwen ook woningen. En in beide gevallen gaan we ook met mensen om. Ik vind het heel leuk om op deze manier bezig te zijn met wonen. Deze rol is prachtig.”

Kool woont sinds achttien jaar in Deventer, maar heeft daar niet altijd gewoond. “Ik ben geboren in het westen van het land en ben opgegroeid in dorpen in Brabant en De Bollenstreek in verband met werk. Na diverse omzwervingen kwam ik in 1989 in Zwolle terecht. De overgang naar deze kant van het land was een hele verrassing. Het is hier heel mooi. Ik voel me erg verbonden met de regio. Ik geniet van de natuur en de dorpen. Toen ik bij SallandWonen aan de slag ging, ben ik ook direct overal langs geweest. Ik heb al onze woningen en alle dorpen en kernen gezien. Dat bewees me opnieuw dat ik van Salland houd. Ik ben erg gecharmeerd van de gemeenschapszin hier. Dat vind ik een groot goed.”

Woningmarkt
De afgelopen jaren is er veel veranderd op de woningmarkt. “In deze regio zijn wij erg belangrijk. In een stad heb je vaak meerdere partijen die zich op de markt begeven, zoals grote beleggers. Dat heb je in Salland minder. Wij moeten als Woningstichting wat mij betreft in verbinding met de gemeenschap opereren.”

Sinds 1 juli is de rol van de woningcorporaties veranderd.  “SallandWonen was altijd zeer actief in het maatschappelijk vastgoed. Dan moet je denken aan de bouw van bijvoorbeeld een kulturhus. Dat soort projecten mag eigenlijk niet meer. Wat bestaat mag natuurlijk wel gewoon blijven, maar een prachtig project als bijvoorbeeld het Holstohus in Olst kan nu haast niet meer gebouwd worden vanuit SallandWonen. SallandWonen blijft een belangrijke partner in de regio, maar wel met een iets andere rol dan voorheen. Het speelveld wordt hierdoor wellicht wat kleiner, maar ook overzichtelijker.”

Woningcorporatie
De afgelopen jaren kwamen woningcorporaties in het hele land geregeld negatief in het nieuws. En dat vind Kool jammer. “De sector heeft hierdoor in een kwaad daglicht gestaan. Er zijn slechte dingen gebeurd en hierdoor is het goede werk van veel corporaties ondergesneeuwd. Er zijn in Nederland bijvoorbeeld nauwelijks getto’s. Maar daar hoor je niemand over. Over het algemeen kun je in Nederland goed wonen, ongeacht je salaris.”

De woningmarkt is in Salland minder gespannen dan in steden in de omgeving. “Als je bijvoorbeeld in Raalte een woning zoekt, dan kan dat relatief snel tot succes leiden. Helemaal als ik het vergelijk met bijvoorbeeld Zwolle. Als er urgentie is, dan heb je met een maand tot een half jaar wel een woning in Salland. Maar als je specifieke wensen hebt, kan het natuurlijk wat langer duren. Maar je hebt uiteraard niet altijd alles wat je zoekt. In Raalte hebben wij bijvoorbeeld vooral eengezinswoningen. We weten dat er in Salland behoefte is aan kleinere woningen zonder verdieping, zoals appartementen, voor starters en één- en tweepersoons. Onze visie is dan ook een afbouw van het aantal eengezinswoningen en meer diversiteit. Niet allemaal hetzelfde type woningen en het liefst dicht bij centra en winkels.”

Daarnaast blijft SallandWonen zich ook inzetten voor de leefbaarheid in kleine kernen. Vooral Plaatselijk Belangen maken zich geregeld zorgen over te weinig woonvoorzieningen voor met name starters op de woningmarkt in de dorpen. “De woonbehoefte voor starters verschilt per kern”, legt Kool uit. “We kijken per kern wat er nodig is en gaan in gesprek met de inwoners en Plaatselijk Belangen om te kijken wat wij kunnen doen. Misschien is het een idee om eengezinswoningen te splitsen. Maar ook andere projecten zijn interessant. Zo zijn  er in Broekland vier nieuwe appartementen gecreëerd in het Kulthurhus. In Broekland was er vraag naar woningen voor starters en wij proberen zoveel mogelijk te bouwen waar vraag is. Deze appartementen zijn dan ook vrij vlot verhuurd aan Broeklanders.”

Toekomst
SallandWonen presenteert begin volgend jaar de nieuwe woonvisie. “Onze visie is nog ongeveer hetzelfde als de afgelopen jaren. We zijn op dit moment nog in gesprek met alle belanghouders. SallandWonen, de gemeenten en dit jaar voor het eerst ook de huurdersvereniging. De aard van het contact met de huurdersvereniging is door wetgeving behoorlijk veranderd ten opzichte van vroeger. Deze verhouding is beter voor de huurders. Vroeger bepaalden de gemeente en de woningcorporatie wat er ging gebeuren. Nu hebben huurders ook een stem en daar luisteren wij naar.”

Een belangrijk thema voor zowel de gemeente als SallandWonen is duurzaamheid. “We hebben met gemeenten afgesproken dat zeventig procent van ons bezit minimaal het C-label moet hebben. Dat is al gelukt, maar daar blijven we mee doorgaan voor de overige woningen. Een beter energielabel verhoogt het wooncomfort en verlaagt over het algemeen de energierekening fors. Om die reden zetten we ook in op zonnepanelen voor huurders. Dit jaar zijn er al zo’n 500 huurders overgestapt op zonnepanelen. Vaak combineren we deze verduurzaming met groot onderhoud.”

De onderhoudsprojecten om de woning energiezuiniger te maken, zijn volgens Kool altijd ingrijpende projecten die veel van bewoners vragen. “In twee weken tijd wordt een huis compleet vernieuwd. Dat brengt vaak overlast en in elk geval veel emotie met zich mee voor de bewoner. De bewoner is vaak minder blij met de onrust en het ongemak van de verbouwing, maar vaak heel blij als het eenmaal af is. De laatste projecten kregen we hoge klanttevredenheidscijfers, gemiddeld een 8. Dat is mooi. Vroeger werd vaak gekozen voor sloop van oudere woningen. Tegenwoordig vinden we  behoud van een dorpsgezicht ook belangrijk en wordt vaak gekozen voor renovatie.”

Volgens Kool is de grootste uitdaging voor de komende tijd genoeg betaalbare woningen hebben, die ook nog eens beschikbaar zijn en van goede kwaliteit. “Daar moeten we een goede balans in vinden. Dus geen gouden kranen, bouwen wat nodig is en de huren niet te hoog. Het evenwicht tussen beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit is de grote zoektocht.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.