maak kennis met de bij

Op verschillende plaatsen in Salland starten er kennismakingcursussen bijenhouden, die eventueel verlengd kunnen worden tot een echte imkercursus. Op de eerste avond vertelt bijenteelt leraar Sigis Sparenberg over het leven in de bijenkorf. De tweede avond gaat over de rol van de imker en het verzorgen van bijen. Op de praktijkmiddag ga je samen kijken in de bijenkasten van de vereniging. Kom erachter of het bijhouden bij je past.

Sigis Sparenberg vertelt je over het leven van de bij, hoe ze erin slagen om als volk van 50.000 bijen te overleven, hoe de taakverdeling en communicatie onderling is en hoe er ingespeeld wordt op een voedselcrisis of voedselovervloed. Ook de kwetsbaarheid van het bijenvolk, het verdedigen tegen aanvallers en het zorgen voor jaarlijkse troonopvolging door een nieuwe vitale koningin met nieuwe genetische eigenschappen komt aan de orde.

De tweede avond gaat over de rol van de imker in het verzorgen van de bijen: wanneer hij of zij zich ermee moet bemoeien en wanneer niet en wat de essentiële zorgtaken zijn om bijen vitaal te houden als de omstandigheden even niet mee zitten. Ook wat het kost aan tijd en investering om te beginnen aan zo’n avontuur komt deze avond aan bod.

Het derde dagdeel wordt er samen gekeken bij de bijenkasten van de vereniging. Je krijgt een bijenkap over het hoofd en krijgt uitleg over hoe de bijen het daarbinnen georganiseerd hebben, of de situatie onder controle is en of er misschien iets te gebeuren staat. 

Deelnemen
Wil je deelnemen aan de oriëntatiecursus (met de mogelijkheid om eventueel ook de imkerscursus te volgen) of deze aan iemand cadeau doen? Stuur dan een even een berichtje naar het secretariaat van de IJsselbijkers info@ijsselbijkers.nl of kijk op de site staging2.ijsselbijkers.nl waar je jezelf ook rechtstreeks voor de cursus kan opgeven.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.