landelijke primeur voor energiecooperatie endona

Extra bijzonder, omdat Endona pas in april dit voorjaar is opgericht. In eerste instantie als rechtspersoon voor het al in ver gevorderde procedure zijnde Energiepark binnen de rondweg in Heeten. De ambities van Endona gaan verder. De energiecoöperatie wil graag uitgroeien tot Sallandse speler, zoals voorheen de gemeentelijke energiebedrijven, maar nu georganiseerd van onderop, door burgers.

Het bestuur van Endona bestaat uit vijf door enthousiasme gedreven mannen die zich ten doel hebben gesteld om de lokale energiewereld ten goede te keren. Niet meer afhankelijk van buitenlandse machtspartijen, los van grote energiereuzen en geen vervuilende energie meer. De benodigde energie in Salland duurzaam en lokaal produceren en energie besparen daar waar mogelijk. Het gasverbruik moet omlaag en daarmee gaat het elektraverbruik omhoog. Dat is een reden om hier stevig op in te zetten. Het Energiepark Heeten is de eerste ontwikkeling van Endona, maar er liggen meer ijzers in het vuur. Daarover later meer.

De energiewereld is zeer strak geregisseerd door de overheid en vastgelegd in de Elektriciteitswet 1998. De verkregen ontheffing geeft Endona een instrument in handen om zelf aan de touwtjes te mogen trekken. Zelf energieleverancier zijn voor de leden van Endona, zonder tussenkomst van energiereuzen. Daarmee gunstige afspraken kunnen maken over de leveringstarieven en transportkosten voor elektriciteit aan de leden. Een sterk eigen gezicht naar de klant zijn en niet als wederverkoper, maar als volwaardige energieleverancier. Vele voordelen ten gunste van de leden van Endona. De komende maanden worden de contouren uitgewerkt. Als dat gereed is kan Endona met een uniek concept, dankzij deze ontheffing, zeer interessante energietarieven bieden aan de leden.

De strategie van het bestuur is eerst alles zo te willen organiseren dat de toekomstige leden een ‘one’s in a lifetime’ aanbod gedaan kan worden. Deze ontheffing van de elektriciteitswet is samen met het Energiepark daarvoor de start.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.