investeer in de kracht van de lokale gemeenschap

Een energie- en klimaatneutraal dorp, dat qua voedsel grotendeels zelfvoorzienend is; dat is wat het nieuwe initiatief Olst in Transitie nastreeft. Met een startbijeenkomst om 20:00 uur in het Holstohus op 11 december wordt het dorp de jongste loot aan de stam van Transition Network, een snelgroeiend wereldwijd netwerk van duizenden soortgelijke initiatieven.

Terwijl in Parijs de VN-Klimaatconferentie in volle gang is, blaast Olst op 11 december dus een partijtje mee in het Holstohus. In januari volgen meer bijeenkomsten waar belangstellenden kunnen kennismaken met het initiatief en er samen verder invulling aan kunnen geven. “Olst in Transitie baseert zich op de ervaring van het netwerk van Transition Towns, waarvan er in Nederland ook ruim vijftig zijn”, vertelt initiatiefnemer Paul Hendriksen. “Maar er is geen blauwdruk voor wat we in Olst precies moeten gaan doen; dat is grotendeels afhankelijk van wat we er als Olsternaren zelf van maken.”

Ambitieus
Transitie-initiatieven als Olst in Transitie hebben een ambitieus doel: je eigen dorp en omstreken voorbereiden op de combinatie van drie impacts van buitenaf: een permanente schaarste aan (goedkope) fossiele energie, de gevolgen van klimaatverandering en met de voorgaande twee samenhangende economische malaise. Kortom, de noodzaak om te schakelen naar een samenleving die niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Het Transitie-concept gaat over oplossingen en laat zien hoe je die zelf organiseert. Het doet een beroep op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit, optimisme en ervaringen van gewone mensen. Vandaar de wens van Olst in Transitie om te investeren in ‘de kracht van de lokale gemeenschap’.

In korte tijd wereldwijd
In 2006 startte in het plaatsje Totnes (Zuidwest Engeland) het eerste ‘Transition Town’-initiatief. In een tijdsbestek van een paar jaar verspreidde dit concept zich als een virus door Groot-Brittannië en al snel ook over de grenzen. Inmiddels lopen er wereldwijd in enkele duizenden gemeenten en gemeenschappen soortgelijke Transitie-initiatieven. In Nederland startte als eerste in Deventer een groep, eind 2008.

Hendriksen stond ook aan de wieg van dat initiatief in Deventer. Hij is inmiddels landelijk trainer voor startende groepen en heeft er alle vertrouwen in dat Olst in Transitie een blijvertje gaat zijn. “Als ik zie hoeveel mooie initiatieven, projecten, organisaties, instellingen en bedrijven in en rond Olst al bezig zijn met onderdelen van de Transitie naar een duurzame samenleving, dan twijfel ik er niet aan dat er voldoende animo is voor wat wij willen.”

Verbinden en stimuleren
Als Transitie-initiatief zal Olst in Transitie zich vooral verbindend en stimulerend opstellen. “Het is zaak om de punten met elkaar te verbinden en zodoende waar mogelijk samenwerking tot stand te brengen tussen verschillende initiatieven, projecten en organisaties”, aldus Hendriksen. “En waar we dan nog witte vlekken zien, kunnen we zelf nieuwe projecten starten.”

Transitie-groepen elders in het land hebben laten zien zeer actief en succesvol te zijn bij het (helpen) starten van buurtmoestuinen en stadslandbouwprojecten, het stichten van lokale duurzame energie-coöperaties, het van de grond krijgen van Repair Café’s, het opzetten van buurthulp-initiatieven, het versterken van de lokale economie en nog veel meer.

Veel voorbeelden
Tijdens de bijeenkomst op 11 december zal Hendriksen daar veel voorbeelden van laten zien. Maar hoe dat in Olst gaat uitpakken”, benadrukt hij, “is afhankelijk van de initiatieven die mensen zelf nemen. Het kan goed zijn dat er werkgroepen voortkomen uit de bijeenkomsten die we vanaf 11 december gaan organiseren. Deelnemers zullen activiteiten gaan opzetten rond deelthema’s als bijvoorbeeld voedselvoorziening, bouwen en wonen, economie, gezondheidszorg, onderwijs, energie en vervoer.” Resultaten kunnen volgens Hendriksen variëren van onder meer boomplant-acties en cursussen in praktische vaardigheden tot het uitgeven van een gids met adressen van verkooppunten van streekproducten, en wellicht de oprichting van een lokale energie-coöperatie.

Meer informatie over Olst in Transitie is te vinden op staging2.olstintransitie.nl.

 

De bijeenkomst vindt plaats in het Holstohus op 11 december. De toegang is gratis, er staat vanaf 19:45 uur koffie en thee klaar. Om 20:00 uur start het programma, en om 22:00 uur is het afgelopen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.