ingezonden henk huisman wenskaarten

Kunnen mensen die vervreemd zijn van hun verleden nog wel een toekomst hebben, onze regeringsbonzen verkopen hun praatjes over herstel van economie, terwijl werkloosheid de boventoon voert. Laten we toch vooral iets voor die anderen betekenen en uiteraard voor ons zelf, we zijn toch de beroertsten niet. Passanten op straat groeten elkaar solidair en glimlachen als engeltjes in de kerstboom. Er schijnt toch iets tastbaars te zijn van medemenselijkheid tot en met de tweede kerstdag.

Een leger zielvorsers heeft zich over dit telkens weerkerend verschijnsel het hoofd gebroken, het éne na het andere proefschrift te water werd gelaten. Veel studies werden gewrocht naar wenskaarten die wij elkaar doen toekomen met heil en zegenwensen. Oom Arie, die aan de rand van de familiekring leeft is goed voor een neutrale zonder goede wensen, och hij moet het maar bekijken. Een mooie kaart met gouden opdruk en hulst met rode bessen voor tante Alie. Eén der jongsten – van vaderskant – is ze al niet meer en ze heeft al vaak laten weten haar goed renderende zaak van de hand te willen doen.

Haar oude dag wilde ze slijten ergens in het dorp maar toch met familie bij de hand, mocht het nodig zijn. Ja in de familie is ze gezien, tientallen wenskaarten van kinderen, en kleinkinderen mocht ze ontvangen. In allerlei toonaarden goede wensen voor de toekomst, klanten lieten haar weten nog veel gezonde jaren toe te wensen. De dominee werd bedolven onder ‘Gezegende Feestdagen’ terwijl de brievenbus van meneer pastoor zich te goed deed aan een ‘Zalig Kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar’. Veel werkgevers werden verblijd met keurig verpakte kaartjes, voorzien van persoonlijke ontboezemingen die in fraaie letters op papier zijn gezet.

Neef Guus en tante Nel zijn goed voor een kaart waarop een klok met nog resterende minuten, geflankeerd met glaasjes terwijl oom Guus kleine glaasjes niet luchten of zien kan. Zo wordt ieder op waarde geschat naar gelang het opschrift en uitvoering van onze wenskaarten. Bij het scheiden van het jaar is het een pracht en nobel gebaar elkaar goede kerst te wensen, omdat voor ons het Licht schijnt, ook in het hele nieuwe jaar.

Henk Huisman
Historische Werkgroep Lemelerveld

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.