in februari uitspraak hoger beroep stortgat haarman

Op 16 februari doet het gerechtshof uitspraak in de hoger beroep-zaak rondom het stortgat van oud-wethouder van Raalte Ben Haarman. De gemeente en Haarman stonden donderdag in het gerechtshof in Leeuwarden weer tegenover elkaar, nadat de gemeente bijna een jaar geleden in hoger beroep ging nadat Haarman in het gelijk werd gesteld.

De gemeente spande de rechtszaak destijds aan omdat Raalte jaren geleden de boerderij van Haarman kocht. Op dit terrein aan de Heesweg bleek later een groot stortgat met afval en asbest in de bodem te zitten. Dat kostte de gemeente 315.000 euro om op te ruimen. Die kosten wilde de gemeente verhalen op Haarman, die zegt van niets te weten. De zaak rondom een claim van 200.000 euro (bodemvervuiling), verloor de gemeente. De gemeente ging in hoger beroep.

Raaltenaar Hans de Kort, die de zaak actief heeft gevolgd, was donderdag ook aanwezig in de rechtbank. “Het was opvallend dat de gemeente wederom toegaf dat het in die tijd normaal was dat er afval in de grond werd gestopt in het buitengebied. Dan is het toch verwijtelijk dat de gemeente alleen een historisch onderzoek en een aanvullend onderzoekje hebben laten uitvoeren? Ze hadden een onderzoek moeten laten uitvoeren op grond van de criteria van een verdachte locatie. Er hadden intensieve monsters genomen moeten worden, zodat het verontreiniging uitgesloten kon worden. Maar de gemeente heeft zich er vanaf gemaakt met een klunzig koopcontractje.”

WOB
De Kort deed onlangs nog een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur om het beroepschrift en de daaronderliggende motieven tegen Haarman openbaar te maken. “Niet lang daarna belde de huisjurist van de gemeente mij op om te zeggen dat hij met burgemeester Martijn Dadema had overlegd en dat ik de stukken direct na de zitting zou krijgen. Volgens de gemeente zou ik nu het verzoek wel in kunnen trekken. Maar dat doe ik natuurlijk niet. Het gaat mij er om dat die stukken eerder openbaar gemaakt moesten worden. Daar gaat het mij om.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.