haen winnen of plezier hebben

Bij veel sportbonden is de discussie nog levendig, een aantal sporten hebben al een besluit genomen: het is veel belangrijker dat kinderen zich ontwikkelen in de sport en vooral plezier beleven. Er zijn zelfs sportbonden die uitslagen en standen bij wedstrijden bij de jongste jeugd niet meer publiceren. Kampioen worden is geen doel meer en grote uitslagen worden niet geaccepteerd. Dat laatste is niet te voorkomen, maar dan moeten er wel maatregelen volgen.

Op Salland Centraal werd onlangs een oproep gedaan om kampioenen aan te melden, met foto’s. En ja hoor, een paar voetbalteams werden kampioen met indrukwekkende cijfers, dus dat moet in de publiciteit met de nadruk op de grote cijfers. De platte wagen of zelfs een bus werd opgetrommeld: dit moet gevierd worden!

En bij de reacties op SC was het wel duidelijk: “Toppers!” Ongetwijfeld zullen de leiders en ouders het allemaal goed bedoeld hebben, maar of dit het moet zijn? Het lijkt er op dat “winnen” en “kampioen worden” een doel is.

Er is een mooie website staging2.tvsportplezier.nl waarin het sportplezier nadrukkelijk onder de aandacht komt. Er is zelfs bijzonder veel aandacht voor de rol van de ouders. Je kunt je afvragen, als je elke wedstrijd met grote cijfers wint, wie er allemaal plezier hebben gehad? Vonden de kinderen van de verliezende partijen dit ook leuk? Hebben zij mee kunnen doen?

Ik was onlangs bij een bijeenkomst van sportbonden waar de vertegenwoordiger van de KNVB aangaf dat het grootste probleem (soms zijn uitdagingen zo groot dat je ze weer problemen mag noemen) de beleving en het bijbehorende gedrag van ouders was. Hij noemde een aantal voorbeelden van schreeuwende ouders, ouders die zelfs de jeugdscheidsrechter de huid vol schelden. Nu zal dat niet standaard zijn, maar er schijnen nog veel vaders te zijn die kun kind belonen met een euro of zelfs meer als ze gescoord hebben!

Bij een bijeenkomst van handbalclubs was de bondscoach op visite bij de jeugdleiding en ouders. En hij sloeg daar de spijker op de kop: “Het scorebord is er alleen voor teamleiding en ouders!”. En dat klopt! Toen ik een jeugdhandbalwedstrijd bezocht en het scorebord op 6-9 stond, vroeg een kind aan de teamleiding: “Voor wie is het 6-9?”. Dus die handbalcoach had gelijk.

Eigenlijk zou Salland Centraal de succesverhalen van scorende kinderen en kampioenschappen juist niet meer moeten plaatsen. Ik zie soms op websites van clubs enorm positieve verhalen van teams die altijd verliezen, maar ook altijd weer complimenten krijgen. Wat heb ik een waardering voor al die vrijwillige teamleiders, bij elke sport, die met hun jeugdteam nooit winnen, zelfs zelden scoren en toch de kinderen door dik en dun steunen. Voor hen geen platte kar of touringcar. De meeste kinderen zullen nooit een keer kampioen worden. Ik ben van mening dat dit de échte kampioenen zijn! Maar ja, wie ben ík?

HAEN

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.