haen sport is niet belangrijk in overijssel

“Sport is een belangrijk bindmiddel in onze huidige maatschappij: het brengt mensen letterlijk en figuurlijk bij elkaar. Dat maakt sport gewild én kansrijk voor het realiseren van een hele reeks doelen die dit kabinet zichzelf heeft gesteld op het gebied van onder meer preventie en gezondheid, integratie, wijkontwikkeling, waarden en normen, jeugdbeleid en veiligheid. Sport maakt mens én maatschappij gezond.“ aldus staatssecretaris Jet Bussemaker in haar toespraak voor de Nationale Discussiedag Sport en Gezondheid.

Zo, met zo’n tekst kun je voor de dag komen en zal de sportwereld in Nederland erg blij zin. Niet, want mevrouw Bussemaker vergeet er bij te zeggen dat provincies en gemeenten dit helemaal zelf in mogen vullen of helemaal niet mogen invullen. En dan gaat het dus volledig mis.

Nu moet ik zeggen dat Raalte en andere Sallandse gemeenten voor een deel een positieve uitzondering. Met dat deel bedoel ik o.a. de huur van sportaccommodaties. Je kunt in Raalte een sporthal huren voor minder dan € 35,00 per uur. In het westen van ons land betaal je al gauw € 50,00 tot € 85,00 per uur!

Een kunstgrasveld in Raalte kost de club per jaar € 4.600,00 en in het westen liggen de tarieven tussen de € 5.000,00 en € 6.500,00. Dus wat dat betreft: duim omhoog voor Raalte. De conclusie is dat het nogal afhankelijk is waar je woont en wat je moet betalen om aan sport te kunnen doen. En als het om talentontwikkeling gaat zijn de verschillen nog extremer. Een kind dat in Limburg of Brabant woont, kan vanuit de provinciale Essent-gelden een behoorlijke ondersteuning verwachten. Overijssel, met ook hele veel Essent-gelden, bakt er helemaal niets van. De provincie Overijssel slaat zelfs een enorme flater.

Het Pim Mulier instituut, toch een fenomeen in sportonderzoeken, heeft een overzicht gemaakt per provincie. Daarin zijn investeringen onderverdeeld in 9 gebieden, van topsport tot recreant, van accommodatie tot evenement. Limburg investeert in 6 van de 9 deelgebieden, Noord Brabant op 5 gebieden en u raadt het al: bij Overijssel staat de teller op NUL! Schrale troost is dat Overijssel een partner heeft in Utrecht.

De woorden van Bussemaker “preventie en gezondheid, integratie, wijkontwikkeling, waarden en normen, jeugdbeleid en veiligheid” interesseert de provincie Overijssel geen zier. Dat Raalte er dus positief uitspringt ten aanzien van de tarieven wordt dus weer volledig teniet gedaan door onze provincie. Sommige provincies investeren bewust in talentontwikkeling en topsport, Overijssel dus niet, maar ook de gemeente Raalte niet. Een politieke keuze die wel betekent dat Raalter talenten het zelf maar moeten uitzoeken.

Conclusie: een minister of staatssecretaris kan met nog zulke mooie woorden komen, de rest van het politieke veld doet maar waar zij zin in heeft. Willekeur ten top, dus. Dat zou wel eens een eerste oorzaak kunnen zijn waarom wij vaak roepen ”Nederland kent geen topsportcultuur”. Dat wij bijna altijd op beslissende momenten tekort komen, met uitzondering van meestal individuele talenten, die het dan ook nog vaak helemaal zelf moesten doen. Wij eisen overal gelijkheid in benadering en behandeling behalve in de sport.

Mijn voorstel, verwijzend naar de bovenstaande openingstekst: landelijk uniform beleid met gelijke kansen voor ieder kind, ieder talent, iedere topsporter in elke tak van sport! Maar ja, wie ben Ik?

HAEN

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.