groenlinks megastallen horen op industrieterrein

GroenLinks pleit ervoor om elke vorm van grootschalige niet-grond gebonden economische activiteit te concentreren op industrieterreinen om zo een veilig en gezond dorp en buitengebied aan alle inwoners te garanderen.

“Het besluit om een agrarisch bouwblok van 2,5 ha toe te staan voor niet grondgebonden bedrijven heeft de deur wagenwijd opengezet voor onverantwoorde schaalvergroting in de veeteelt. Andere economische activiteiten zoals; recreatie, zorg, ontspanning, en de positieve effecten van gezonde ecosystemen (fijnstof filteren, waterreiniging, Co2-opslag, etc.) komen daarmee steeds meer in het gedrang”, valt te lezen op de website van de partij.

“Door schaalvergroting is de intensieve veeteelt een industriële activiteit en daarmee hoort het op het industrieterrein. Dat is ook economisch efficiënt want de meeste vormen van grootschalige vleesbouw zijn geheel niet meer grondgebonden. Er vindt een concentratie plaats van veel transporten voor aan en afvoer van; voer, mest, dierprodukten, diverse agro-diensten, etc. Transport trekt een zware wissel op de omgeving rondom megastallen. Wegen zijn niet ingericht voor het zware transport. De verkeersveiligheid is in het geding. De te smalle wegen worden stuk gereden en de bermen worden gedegenereerd tot modderpoelen. De materiële schade komt voor rekening van de gemeente en dus wij; de burgers. Dit alles omdat de ondernemer met zijn industriële activiteit gewoon in het buitengebied kan gaan zitten. De enkele baan die gecreëerd wordt staat in geen enkele verhouding tot de omvang (oppervlak bebouwing en milieubelasting) van het productieproces. Toestaan van deze ondernemingen vanwege de werkgelegenheid is een schijnvertoning.”

Als er dan toch megastallen worden toegestaan, dan wil de partij die op een industrieterrein. “Op industrieterrein de Zegge kan de bebouwing op een geheel andere wijze gestalte krijgen middels hoogbouw, hetgeen in het buitengebied onwenselijk is. Bij een concentratie van de industriële intensieve veeteelt, waarbij uitstoot een belastende gezondheidsfactor is, zijn technische oplossingen om de emissie tegen te gaan, nog beter op te lossen.”

GroenLinks is voor een gezonde diverse economie. Industriële mono-culturen zijn uiteindelijk onveilige, onrendabele en ecologische schadelijke manieren van voedsel produceren. “De maatschappij betaalt op de lange termijn de rekening voor het kortzichtige winstbejag van een enkeling die geen binding met zijn omgeving heeft.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.