geen carbidschieten op de warmelo

“Het is jammer dat deze traditie om zeep is geholpen”, zegt Dick Middendorp, bewoner van de Warmelo in Raalte. Al jaren schieten ze op Nieuwjaarsdag in de wadi met carbid. Tot er vorig jaar een controle plaatsvond en er gestopt moest worden met carbidschieten. Ook dit jaar mag er niet geschoten worden met carbid in de bebouwde kom. En iets verderop, buiten de bebouwde kom, is geen optie voor de buurtbewoners.

De buurt snapt er niets van. “Het gebeurt bij ons in een superveilige omgeving. We gebruiken geen deksels, maar ballen. Alle kinderen staan op veilige afstand, dragen een bril en gehoorbescherming en er is voldoende ouderlijk toezicht zodat er niets kan gebeuren.”

Middendorp vermoedt dat het succes van het carbidschieten op de Warmelo hun ondergang is geworden. “Er kwamen heel veel mensen op af, terwijl het eigenlijk een traditie is met wat buurmannen. We schieten misschien maximaal twintig keer en alleen met eigen bussen. We willen er geen bussen bij hebben van vrienden van buren of iets dergelijks. We hebben dan ook nog nooit een wanklank gehoord van iemand uit de buurt.”

De buurt heeft nog gekscherend bedacht een plaatsnaambord van Raalte in de wadi te zetten en daar voor te gaan schieten, zodat het buiten de bebouwde kom is. “Maar we willen geen problemen. Bovendien is die boete erg hoog, ook als je deze gaat delen met tien man.”

Hoewel de buurt niet meer gaat carbidschieten, is de traditie nog niet voorbij. “Daar gaan wij gewoon mee door. We gaan met z’n allen oliebollen eten, glühwein en warme chocolademelk drinken en een kampvuur maken. En we zitten nog aan iets ludieks te denken, maar wat dat is ga ik natuurlijk nog niet vertellen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.