gb hamert op goede registratie asielzoekers raalte

Gemeentebelangen Raalte hamert op goede registratie van de vluchtelingen die straks worden opgevangen in het nog te bouwen AZC. “Dit is een belangrijke basis voor allerlei aanvragen en registraties voor eventueel werk, subsidies en ziektekosten om deze mensen zo goed als mogelijk te integreren in onze maatschappij”, aldus fractielid Lidy Holtmaat.

Gemeentebelangen stelde diverse vragen aan het college. Die vragen zijn inmiddels beantwoord.

“Het blijkt dat de gemeente Raalte al veel doet voor statushouders, zoals extra ondersteuning van Vluchtelingenwerk”, stelt Holtmaat op basis van die antwoorden. “Hun expertise wordt goed gebruikt.” Daarnaast bleek uit de antwoorden dat bij statushouders die in de bijstand zitten, eerst de huur en zorgkosten op de uitkering in mindering worden gebracht.

‘Probleem met registratie’
Maar volgens Gemeentebelangen is er nog wel een probleem met de registratie. “Vaak gaat dit via tolken of eventueel onder ede of belofte, omdat de brondocumenten missen. Het kan dan voorkomen dat gemeentelijke gegevens anders opgenomen zijn in de GBA dan bij landelijke instanties, zoals de IND. Het blijkt dus dat hier nog een hiaat zit, waardoor samenwerking met landelijke registratie van groot belang is, zodat de vluchteling op een juiste manier wordt geregistreerd. Dit voor onder meer belastingzaken, huurcompensatie en ook voor latere terugkeer naar het land van herkomst.” De gemeente Raalte zal bij de registratie van de statushouders contact onderhouden met COA, IND, Vluchtelingenwerk Overijssel en de provincie Overijssel.

In de praktijk blijkt dat de IND-vluchtelingen die geen roepnaam hebben, omdat dit in hun land niet gebruikelijk is, hier alsnog een roepnaam aan verbinden. “Hierdoor heb je later, vooral als deze mensen weer terug gaan naar hun land, problemen met de toelating”, aldus Holtmaat. “Het is dus van groot belang dat er ook informatie is inzake de registratie in het land van herkomst. De gemeente Raalte zal werken met casussen als voorbeeld van registratie vanuit de diverse landen.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.