faillissement dreigt voor scapino

Winkelbedrijf Macintosh, moederbedrijf van onder andere Scapino, Dolcis en Manfield, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechtbank in Limburg. In Raalte is aan De Blekstraat te vinden.

Eerder op de dag meldde Macintosh al het voornemen om surseance aan te vragen. De aanvraag geldt niet voor de winkels, die blijven voorlopig gewoon open. Maandag meldde het concern dat het op zoek was naar een koper die het bedrijf in zijn geheel of gedeeltelijk wilde overnemen, maar dit resulteerde niet in een oplossing. 

Schuldenlast
Macintosh gaat gebukt onder een hoge schuldenlast, terwijl de inkomsten vooral de laatste weken erg achterblijven. “Het aanvragen van uitstel van betaling is daardoor de enige overgebleven optie”, aldus het bedrijf in een persbericht. Het bestuur van het bedrijf gaat nu samen met een bewindvoerder kijken of een verkoop alsnog mogelijk is.

Kwantum 
Volgens een woordvoerder valt niet uit te sluiten dat partijen waarmee eerder is gesproken, zich alsnog bij de bewindvoerder melden. Belangstelling voor losse onderdelen was er wel, maar niet om het hele bedrijf te redden, zei hij. 

Om uit de financiële zorgen te komen, verkocht Macintosh de laatste tijd al een aantal bedrijfsonderdelen. Onder meer de Britse activiteiten en de interieurwinkels van Kwantum werden te gelde gemaakt. Eerder had het bedrijf al afscheid genomen van BelCompany en Halfords.

Teleurstellend
Met alleen nog schoenenzaken in de Benelux in zijn bezit, hoopte Macintosh op een goed najaar. De verkopen in november en de eerste weken van december vielen echter zwaar tegen. Daardoor kwamen ook de verbeteringen die het bedrijf wilde doorvoeren in zijn winkels onvoldoende uit de verf.

”De huidige situatie is zeer teleurstellend voor alle betrokken partijen”, zei topman Kurt Staelens. ”Vooral voor onze werknemers, toeleveranciers en aandeelhouders, die ons bedrijf loyaal hebben gesteund in deze moeilijke tijden.”

Moeilijke tijden 
Bij Macintosh werkten eind 2014 zo’n 10.461 medewerkers die samen 5.746 voltijdsbanen deelden. Het bedrijf is actief in Nederland, maar ook in België en het Verenigd Koninkrijk. In totaal heeft het bedrijf ruim 550 winkels in Nederland, België en Luxemburg. 

“De huidige situatie is erg teleurstellend voor alle betrokken partijen en vooral voor onze medewerkers, leveranciers, banken en aandeelhouders die loyaal ons bedrijf hebben gesteund in deze moeilijke tijden”, aldus topman Kurt Staelens. 

“We hopen dat significante delen van de Macintosh-groep kunnen worden behouden door een verkoop of een andere oplossing.”

Door: Nu.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.