faillissement dreigt voor lebuinus parochie door een klager

De Heilige Lebuinusparochie dreigt failliet te gaan door één enkele klager die de gang van zaken rondom de sluiting van de Maria Koninginkerk tegenwerkt. De indiener van een afgewezen bezwaarschrift is in beroep gegaan bij het Vaticaan in Rome, waardoor de kerk tot die tijd niet verkocht kan worden. Daardoor dreigen nu financiële problemen. De parochie smeekt de man om zijn klacht in te trekken.

Het parochiebestuur en het pastoraal team hebben vorig jaar geconstateerd dat de Heilige Lebuinusparochie bij ongewijzigd beleid binnen enkele jaren zou afstevenen op een faillissement en daarmee geheel van de kaart zou verdwijnen. Daarom heeft het bestuur na grondig onderzoek en intensief overleg moeten besluiten tot een ingrijpende reorganisatie om de parochie in afgeslankte vorm levensvatbaar te houden. Een van de belangrijke gevolgen was dat besloten moest worden tot het opheffen van een aantal locaties en het sluiten van kerkgebouwen. 

Bij het sluiten van kerkgebouwen door het parochiebestuur hoort ook het onttrekken van die gebouwen aan de Goddelijke eredienst. Dat laatste doet de bisschop via een decreet. Tegen zo’n decreet kan dan bezwaar worden aangetekend. 

Bezwaarschriften
Onlangs heeft de bisschop vier bezwaarschriften ontvangen tegen het door hem uitgevaardigde decreet om de Maria Koninginkerk aan de Goddelijke eredienst te onttrekken. Daarvan werden twee bezwaarschriften niet ontvankelijk verklaard wegens te late indiening, één bezwaarschrift werd alsnog door de indiener teruggenomen en één bezwaarschrift werd door de bisschop met uitgebreide motivatie afgewezen.

“Maar de indiener van  dat laatste bezwaarschrift is inmiddels namens de zogenaamde werkgroep ‘Werkgroep behoud Maria Koninginkerk’ in beroep gegaan bij het Vaticaan in Rome”, laten de gezamenlijke coördinatoren van de parochie weten. “Dat is zijn recht. Mét de bisschopstaf is het parochiebestuur, het pastoraal team en zijn wij als coördinatoren van alle geloofscentra ervan overtuigd dat het Vaticaan de visie, dus de uitspraak, het besluit van onze bisschop zal bevestigen.”

Zonder uitspraak geen verkoop
Maar een uitspraak van het Vaticaan kan nog heel veel maanden op zich laten wachten. “De Maria Koninginkerk is gesloten en blijft gesloten, maar gedurende de behandeling van het beroep in Rome betekent het wel dat vanwege de actie van de klager, die ene klager, en dus van de werkgroep de kerk gedurende die periode niet kan worden verkocht. Dus voorlopig ook niet aan de Gereformeerde kerken in Deventer die de kerk in gebruik willen gaan nemen.”

Dat alles betekent weer dat de parochie direct opnieuw voor grote financiële problemen komt te staan, waarbij uiteindelijk in het somberste geval zelfs een faillissement in zicht zal kunnen komen. In dat scenario zal de parochie opgeheven worden, zullen alle medewerkers en pastores hun baan verliezen, en al onze kerken worden gesloten en zal men voor kerkgang aangewezen zijn op Twello/Apeldoorn, Zutphen, Raalte en Zwolle.

‘Kan toch niet waar zijn!’
De coördinatoren richting zich daarom richting de klager: “Tegen de klager, die ene klager, de indiener van het bezwaarschrift, willen we met grote nadruk zeggen: alstublieft, trek uw klacht in. Alstublieft! Het halen van uw persoonlijk gelijk kan voor u toch niet belangrijker zijn dan het voortbestaan van deze parochie! Dat kan toch niet waar zijn! Dat kunt u toch niet met uw geweten overeenkomen!”

De coördinatoren roepen daarnaast hun achterban op om in actie te komen: “Wij vinden vanuit onze betrokkenheid en verantwoordelijkheid en in het belang van onze gehele parochiegemeenschap in zuidwest Salland dat u dit alles moet weten. Laat van u horen, onderneem actie, teken protest aan!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.