deventer voor 25ste keer in oud engelse sferen

Dit jaar vindt de 25ste editie van het Dickens Festijn plaats in Deventer. De 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens herleeft in volle glorie in het historische Bergkwartier op zaterdag 19 en zondag 20 december.

De eerste editie van het festijn vond plaats in 1991 met ruim 40 figuranten. Nu, 25 jaar later, komen er ruim 950 personages uit de beroemde boeken van de schrijver tot leven: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers.

Zwervers en boefjes
De geuren van punch en gepofte kastanjes, duizenden kleine lichtjes, huizenhoge kerstbomen en de prachtig gerestaureerde panden vormen het decor. Heren op hoge fietsen banen zich een weg door de smalle straatjes, Christmas Carol Singers gaan van deur tot deur. Zwervers bedelen om geld, boefjes stelen, kinderen zingen en handwerkers demonstreren hun ambacht.Keurige dames en heren met hoge hoeden flaneren door de straten en buigen diep als Queen Victoria in haar draagstoel passeert.

Het Dickens Festijn onderscheidt zich door het grote aantal optredens van vele acteurs, groot en klein, zangers en muzikanten. Je komt ze vooral op straat tegen, maar ook achter ramen of soms hoog op een dak. Al deze optredens maken het festijn tot één groot ‘living outdoor- theatre’.

Grootste kerststal van Europa
In het kader van de 25ste editie is in de Bergkerk van 17 december tot en met 10 januari een speciale tentoonstelling te zien met als titel ‘Het Verhaal van Kerst’. De tentoonstelling bestaat uit twee delen die beide het kerstverhaal uitbeelden: het grootste kerstdiorama van Europa en ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens.

Het kerstdiorama, van Fred van Zwet en Roel den Dulk, beeldt het oorspronkelijke kerstverhaal uit met 1600 handbeschilderde figuren op een plateau van 65 m2. De opstelling is uniek, omdat de figuren zijn neergezet in een landschap waarin veel oude symboliek is te ontdekken. 

Unieke collectie
‘A Christmas Carol’, het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens (1843), wordt verbeeld met unieke stukken en verzamelobjecten uit de collectie van Emmy Strik, grondlegger van het Dickens Festijn, met onder meer de eerste druk van ‘A Christmas Carol’.

De openingstijden zijn dinsdag tot en met zondag, van 11.00 tot 17.00 uur (ook open tijdens het Dickens Festijn, beide kerstdagen en Oud & Nieuw). De toegang kost 2 euro en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Deventer Kerststad
Deventer staat het gehele weekend in het teken van kerst met vele activiteiten. De winkels in de binnenstad zijn zaterdag en zondag geopend tot 17.00 uur. Op de Brink is op zaterdag de wekelijkse warenmarkt in kerstsfeer en op zondag is er van 11.00 tot 17.00 uur een kerstmarkt.De jaarlijkse kerstmarkt in de Lebuïnuskerk vindt plaats van donderdag tot en met zaterdag.In de Oude Mariakerk vindt op 19 en 20 december een kerstbrocantemarkt plaats van 10.00 tot 17.00 uur. Daarnaast vinden er op zondag onder de titel ‘Deventer Kerststad’ gratis toegankelijke concerten plaats in de Broederenkerk en de Lebuïnuskerk.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.