d66 dom dat raalte niet meedoet aan retail agenda

In onze serie over het winkelcentrum in Raalte (bekijk de andere verhalen in dit dossier) zijn dit keer de politieke partijen aan het woord. Wat vindt D66?

Fractievoorzitter Bert Terlouw van D66 is eind 2013 de initiatiefnemer geweest voor een provinciale winkeltop. “In de gemeenteraad van Raalte heb ik toen ook nadrukkelijk gepleit voor betrokkenheid van de gemeente Raalte bij die winkeltop. Er is toen ook een afvaardiging van ambtenaren uit Raalte aanwezig geweest in Hengelo. En zelf ben ik er uiteraard ook naartoe geweest. Hoofduitkomst van de winkeltop in Hengelo was dat de kern van overleggen zou moeten bestaan uit ondernemers, de gemeente, de vastgoedeigenaren en de projectontwikkelaars. Die moeten vervolgens plannen maken met andere belanghebbenden als omwonenden, woningbouwcoöperaties, banken, kamer van koophandel en hogescholen om leegstand te voorkomen in de eigen gemeente.”

Terlouw vindt dat het creëren van een aantrekkelijk winkelcentrum primair een zaak is van ondernemers, de gemeente, de vastgoedeigenaren en de projectontwikkelaars. Daarnaast is hij geen voorstander van het afschaffen van betaald parkeren en vindt hij het dom dat Raalte niet meedoet aan de landelijke retail agenda.

Terlouw legt dat als volgt uit. “Verbetering van de situatie op A locaties is, naast dat iedereen graag een levendig centrum ziet, dus primair een zaak van de vier genoemde partijen om daar uit te komen. Het faciliteren van de plannen door bijvoorbeeld aanpassingen van bestemmingsplannen (bijvoorbeeld flexibele) is wel een zaak van de gemeenteraad. Hiervoor kan het college een voorstel doen op basis van uitkomsten van het overleg tussen de vier partijen. Hoofdzaak is wel dat de vier kernpartijen om de tafel gaan en plannen maken. De gemeente zou regie kunnen nemen, maar dat zouden ook de winkeliers en/of het ROV kunnen zijn.

Over de huurprijs aanpassingen zegt Terlouw het volgende. “ Daarvoor is wel de volle medewerking van de vastgoedeigenaren in het centrum van Raalte voor nodig. Willen die particuliere vastgoedeigenaren geen prijsaanpassingen, dan houd het simpelweg op. Dan gaat hun geld helaas voor centrum kwaliteit.

Terlouw geeft verder aan dat D66 het eens is met een flexibel bestemmingsplan. Hij is geen voorstander van het afschaffen van betaald parkeren. “Daar is D66 Raalte op dit moment geen voorstander van, vanwege de hoge financiële risico’s die dan op de samenleving moeten worden afgewenteld in deze moeilijke financiële tijd voor mensen. Wel zijn we voorstander van het belonen van parkeerders met elektrische auto’s. Dit vanuit duurzaamheidsgedachte.”

Tot slot geeft Terlouw aan dat het dom is dat Raalte niet meedoet met de landelijke retail agenda. “Dit is een parallel proces met de winkeltop Overijssel. Dat ze niet zijn ingehaakt op de landelijke Retailagenda is gewoon zeer dom. Het risico bestaat daarmee dat ondernemers in Raalte en de gemeente Raalte zelf opnieuw wielen willen gaan uitvinden. Wielen die er al lang zijn.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.