d66 al langer voorstander van regulering sp niet tegen

“Al jarenlang geven wij aan als partij, dat de teelt van cannabis het illegale circuit uit moet”, aldus Bert Terlouw, gemeenteraadslid en fractievoorzitter van D66 Raalte als reactie op de uitspraak van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG vindt dat de verkoop van cannabis beter gereguleerd moet worden. ‘De teelt van cannabis moet uit het illegale circuit.’, is de conclusie van een werkgroep, bestaande uit zeven burgemeesters en een wethouder, die namens de VNG onderzoek deed naar de problemen door wietteelt. Door het reguleren van wietteelt kan de overheid grip houden op de verkoop, het gebruik en de productie ervan.

“In de campagne van de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 hebben wij het gehad over het eventueel reguleren van de verkoop van cannabis. Maar in dat jaar was de wereld nog te klein.”

Destijds heeft D66 aangegeven, dat wanneer er een goede regulering met juiste controles zou komen, een coffeeshop in Raalte zeker tot de mogelijkheden behoort. “Een coffeeshop zou dan kunnen worden gezien als ieder ander bedrijf.” Als voorbeeld wordt een café genoemd. “Het überhaupt debatteren als beginnend partij in Raalte over een softdrugsbeleid was ongehoord, gezien de felle meningen van andere partijen en inwoners van de gemeente.”

Landelijk debat
De gemiddelde mening destijds was glashelder, volgens D66. “Het softdrugsbeleid in de gemeente Raalte was helemaal geen probleem en er moest ook geen probleem van gemaakt worden, dus gaan we het er ook niet over hebben. Als mensen willen blowen, dan moeten ze de middelen maar kopen in Zwolle of Deventer. Raalte was toen schijnbaar nog niet toe aan een goede inhoudelijke discussie.” De Raalter partij vindt het goed te zien dat er nu een landelijk debat op gang komt, precies over datgeen waar D66 al jaren voor pleit.

“Wij hopen erop dat in onze gemeente in ieder geval met open geest over dit soort zaken kan worden gepraat. Of Raalte daar na vijf jaar al aan toe is, dat weet ik niet. Laat staan dat men hier een coffeeshop wil tolereren”, zegt Terlouw. “Maar we wachten het af.”

SP
De SP is kort en bondig over het plan van het VNG. Anke M. Hoeneveld van de Raalter SP-fractie laat weten: “Op zich is de SP er niet op tegen om het beleid te heroverwegen.” Hieruit kunnen we concluderen dat de SP een eventuele coffeeshop in Raalte ook niet afkeurt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.