coa betaalt aanleg tijdelijke voorzieningen

Als de gemeenteraad van Raalte maandag instemt met de komst van een azc in Raalte, dan betaalt het COA de tijdelijke voorzieningen zoals extra verlichting en een voetpad langs de looproute naar het centrum. Een toegangsweg van de Overkampsweg naar de ingang van het azc moet de gemeente wel zelf betalen.

Dat blijkt uit een memo die het college van burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Overige kosten en ambtelijke kosten worden vooraf geraamd en op basis van werkelijke kosten bij het COA in rekening gebracht. Dit principe wordt in de intentie- en bestuursovereenkomst met het COA vastgelegd.

Na opening van het azc zijn er de jaarlijkse kosten voor onderhoud, huur, rente en afschrijving.Deze kosten worden jaarlijks bij het COA in rekening gebracht. Raalte krijgt ook extra inkomsten uit het gemeentefonds, omdat de gemeente meer inwoners heeft. “Wij hebben tijdelijk extra inwoners met alle daar bij horende kosten (bijvoorbeeld meer werk bij burgerzaken en extra gebruik van gemeentelijke voorzieningen in het algemeen)”, valt te lezen in de memo.

“Niet elke bewoner staat echter direct ingeschreven. Omdat de gemeente voor deze groep wel kosten maakt bestaat er een wettelijke bestuurskostenregeling. In het eerste jaar van het azc vindt de volledige uitkering via deze bestuurskostenregeling plaats. De hoogte van het uitkeringsbedrag en het uitkeringspercentage zijn conform de verdeelmaatstaven van het Gemeentefonds die jaarlijks worden bekendgemaakt door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In 2015 was dit 209,24 euro per asielzoeker en het uitkeringspercentage was 1,426. Dit bedrag wordt verhoogd met een bedrag per wooneenheid op het azc. Met deze getallen en een capaciteit van 950 bedraagt de bestuurskostenvergoeding in het eerste jaar 270.000 euro.”

Vanaf het tweede jaar is niet exact aan te geven welk bedrag per bewoner van het azc wordt uitgekeerd, omdat dan een deel van de uitkering via het gemeentefonds loopt en de uitkering per inwoner daarbij varieert (voor jongeren en ouderen geldt bijvoorbeeld een hogere maatstaf). “De ervaring in andere gemeenten leert dat de totale vergoeding toereikend is om de extra kosten die de gemeente gedurende de vestiging van het azc maakt te dekken. Soms is er een klein overschot. Sommige gemeenten reserveren een eventueel overschot voor maatregelen die verband houden met het azc.”

Scholen
Er ontstaan volgens het college wel extra kosten in verband met de verplichte onderwijshuisvesting voor de kinderen in het azc. Maar deze kosten zouden gedekt worden door vergoedingen. “De vergoeding voor onderwijshuisvesting is de uitkomst van een (complexe) berekening waarbij onder andere de leerlingopbouw en het aantal groepen van belang is. De informatie om die berekening te maken is er nog niet. De ervaring leert dat de vergoeding toereikend is voor bijvoorbeeld de realisatie van tijdelijke klaslokalen in noodunits. Voor de inzet van leerkrachten is financiering beschikbaar vanuit het ministerie van OC&W op basis van het aantal leerlingen.”

Communicatie
De gemeente krijgt ook nog een vast bedrag van 450 euro per jaar voor communicatie met de omgeving. “Er zijn kosten voor overleg met omwonenden en communicatie gedurende de vestigingstermijn van het azc. Deze kosten worden jaarlijks bij het COA in rekening gebracht. Er wordt na opening van het centrum een vast bedrag van ongeveer 450 euro per jaar beschikbaar gesteld voor communicatie met de omgeving. Hiermee kan bijvoorbeeld het omwonendenoverleg worden georganiseerd.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.