cda bezorgd over nieuwjaarsfeest heino

Het CDA Raalte heeft vragen aan het college gesteld over het nieuwjaarsfeest in Heino. “Het is namelijk van groot belang dat er voldoende draagvlak is en dat zorgen in de omgeving worden besproken, zodat het nieuwjaarsfeest in Heino nog vele jaren kan worden georganiseerd.” Afgelopen jaar is er veel schade geweest tijdens het nieuwjaarsfeest in het centrum van Heino. Vooral de nh-kerk heeft nu grote zorgen door de vernielingen tijdens de desbetreffende nieuwjaarsnacht. Ramen sneuvelden door zwaar vuurwerk. “CDA Raalte heeft enige jaren geleden met het instellen van een waarderingssubsidie aangegeven dat zij het initiatief voor nieuwjaarsfeesten een warm hart toedraagt.”

In september dit jaar is aan het college een brief verzonden vanuit de nh-kerk in verband met de aanzienlijke schade die door hen geleden door vuurwerk dat tegen de kerk is aangeschoten. In deze brief heeft de kerk gevraagd om enkele maatregelen te nemen. “Wij zien het belang van de nh-kerk, maar stellen ook vast dat er jaarlijks een grote groep vrijwilligers en ondernemers zich belangeloos inzet voor een feest(tent) in het centrum van Heino die juist zorgt dat er minder overlast ontstaat in Heino. Hier is dus een afweging nodig in hoeverre maatregelen wel of niet gewenst zijn”, aldus de Raalter fractie.

“Wij zijn vóór deze georganiseerde feesten en hebben enkele jaren geleden hiervoor een waarderingssubsidie ingesteld, weliswaar een bescheiden bijdrage, maar vooral een blijk van waardering voor de inzet van de vele vrijwilligers die een bijdrage leveren aan een feestelijk uiteinde en begin van het jaar. Juist hierom is het van belang dat de zorgen van de nh-kerk in de afwegingen betrokken worden. Door dit te doen kan ingezet worden op het voorkomen/wegnemen van mogelijke onderlinge spanning tussen partijen. Hiermee blijft hopelijk het draagvlak om ook de komende jaren in het centrum van Heino een groot nieuwjaarsfeest te organiseren.”

Er wordt aan gedacht een vuurwerkverbod in Raalte-centrum in te voeren. Schriftelijk was al aangegeven dat er niet aan een vuurwerkverbod werd gedacht voor het centrum van Heino, maar het CDA heeft in de stukken verder ook geen afwegingen aangetroffen voor eventuele andere maatregelen met betrekking tot het centrum van Heino.

Vragen
Zoals hierboven aangegeven zegt het CDA veel waarde te hechten aan een goede afweging. Het CDA vroeg zich af of het college contact heeft opgenomen met de organisatoren van het nieuwjaarsfeest om met hen in overleg te gaan over de zorgen die kerk heeft en in hoeverre zij mee kunnen denken aan oplossingen. Of het college aan kan geven of er bij het overleg van 1 december is gesproken over maatregelen en zo nee, is het college van plan maatregelen voor het centrum van Heino te bespreken.
Indien besproken, wil het CDA graag van het college kort aangegeven hoe deze afwegingen zijn geweest en in hoeverre er maatregelen zijn genomen die niet in een besluit hoeven worden vastgelegd en in hoeverre de gemeente hierin kan faciliteren. Als dit niet besproken wordt, wil het CDA graag een reactie waarom niet, gezien de bezorgdheid van de kerk. Als laatste vraag werd gesteld of het college voornemens heeft om in het begin van het nieuwe jaar contact op te nemen met de nh-kerk en de organisatoren van het nieuwjaarsfeest om te vernemen hoe de jaarwisseling dit jaar is verlopen, zodat dit volgend jaar bij de afwegingen meegenomen kan worden?

Extra beveiliging
bDe gemeente Raalte laat wel weten dat er een extra beveiliger komt, ingehuurd door de gemeente. Deze beveiliger gaat ook de omgeving van het feest in de gaten houden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.