bijzondere setting voor infoavond over azc raalte

Een kring van stoelen, het licht wat gedicht, kaarsjes op tafel, een bakje koffie, een lekker stukje zelfgemaakte appeltaart en de burgemeester op de bank. Op de avond waarop een avond over een azc in Geldermalsen gruwelijk uit de hand loopt, vertelt Martijn Dadema vanuit een huiskamer in de buurt van de locatie waar het azc in Raalte moet komen over de komst van het centrum. De burgemeester schoof op uitnodiging van vijf studenten Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) van Hogeschool Windesheim aan als expert bij een huiskamerbijeenkomst.

“Ik vind het een hartstikke leuke uitnodiging en een heel leuk initiatief. Ik heb ook nog niet eerder op deze manier een gesprek gehad over de komst van het azc”, vertelt burgemeester Martijn Dadema voorafgaand aan de presentatie van de studenten. “Ik heb alleen gesprekken gehad op het gemeentehuis en bij een aantal mensen aan de keukentafel. En de komende maanden volgen er nog meer gesprekken. In Geldermalsen treffen ze nu allerlei voorzorgsmaatregelen (op dit moment is er nog niets gebeurd, red.), maar zo kan het ook.”

Schoolopdracht
De studenten Jennifer Geurts, Eline Hofman, Joey Buisman, Monique Vosman en Marieke van den Berg kregen bij het vak Organisatiekunde de opdracht om gesprekken aan te gaan met onderwerpen over een actueel probleem. “Dit probleem speelt overal en het leeft hier in Raalte enorm”, laten de eerstejaars SPH-studenten weten. “Onze leraar was een beetje terughoudend toen we vertelden dat we voor dit thema hadden gekozen, aangezien de gesprekken niet overal goed lopen. Maar hier blijven de kopjes gewoon op tafel staan.”

Het is de tweede keer dat de vijf gedreven studenten een bijeenkomst houden in de huiskamer aan de Kaagstraat, waar één van de studentes woont. “De eerste bijeenkomst hebben we vooral gediscussieerd. We hebben de meningen geïnventariseerd. Hiervoor hebben wij verschillende stellingen gebruikt, over onder andere het thuis opvangen van vluchtelingen, voorrang op huurwoningen, een azc in Raalte en het weigeren van een azc door een dorp. Bij deze tweede en laatste huiskamerbijeenkomst is het de bedoeling om de aanwezigen van meer feitelijke informatie te voorzien. En wij hebben daarom als expert de burgemeester uitgenodigd.”

Vragen
Na een presentatie van feiten kreeg de burgemeester een aantal vragen van studenten, maar ook van de bezoekers. ‘Hoe zit het met de veiligheid? Wat wordt de looproute? Leren de bewoners gedragsregels? En krijgen ze voorrang op huurwoningen? Op alle vragen geeft de burgemeester uitgebreid en geduldig antwoord.

“Het is goed om zoveel mogelijk informatie te delen en over deze informatie te praten”, vertelt Dadema. “We zitten hier nu met een groepje van vijftien mensen in een huiskamer. Maar iedereen die hier aanwezig is, vertelt het ook weer tegen iemand anders. En zo krijgt iedereen een beter beeld van de situatie en van de gevolgen. Het helpt gewoon om op deze manier over dit onderwerp te praten.”

Ook de gasten van de huiskamerbijeenkomst zijn enthousiast over hoe de studenten het hebben aangepakt. “Op deze manier kom je gewoon veel meer te weten. Je hoort wel eens wat, maar dat klopt niet altijd. Er wordt soms een verkeerd beeld geschept, vooral in de media”, wordt lachend gezegd. “Maar het is wel zo. Dit is een hele positieve bijeenkomst waarin we allemaal meer hebben geleerd.”

Natuurlijk laten de bewoners van het industrieterrein de kans niet onbenut om de burgemeester enkele tips mee te geven. “De looproute kan echt niet hier voorlangs over het industrieterrein. Dat is levensgevaarlijk.” Dadema: “Ik kan wel zeggen dat de looproute zoals deze bij de aankondiging in de plannen stond er niet gaat komen. Hoe wel? Neem vooral plaats in de Werkgroep Looproute. Dan kun je er over meedenken.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.