bewogen eerste jaar voor populaire burgemeester

Tevreden blikt de veertigjarige burgemeester terug op een bewogen eerste jaar. “Het bevalt mij heel goed. Ik vind mijn vak leuk en ik vind het ook fijn terug zijn in Salland. Ik heb hier een lange geschiedenis. Ik moet wel zeggen dat het eerste jaar voorbij is gevlogen. Het burgemeesterschap was nieuw voor mij. Vanaf dag 1 had ik het gezag en was mijn mening ineens belangrijk. Natuurlijk heb ik wel gesprekken gehad met mijn voorganger Piet Zoon, maar er is geen inwerkperiode. Ik kreeg te maken met taken waarvan je vooraf de impact niet altijd in kunt schatten, zoals veiligheid. Zo moest ik al na een paar maanden een noodbevel afkondigen omdat supporters van twee voetbalclubs met elkaar hadden afgesproken. Dat was een pittig besluit en dat was ook iets nieuws.”

Social media
Direct na zijn installatie als burgemeester van de gemeente Raalte laat Dadema de gemeente zijn werkwijze zien. “Ik heb direct een kennismakingsronde gedaan. Ik heb iedereen opgeroepen mij uit te nodigen. Bedrijven, verenigingen, plaatselijk belangen, stichtingen, organisaties en individuele inwoners.” Ook op social media laat de burgemeester zijn toegankelijkheid zien. “Ik ben zeer actief op social media, omdat je zo veel interactie krijgt. Soms zijn ze zelfs verbaasd wanneer ze een bericht van mij terugkrijgen. Ik vind dat je als moderne bestuurder moet luisteren naar de inwoner en ook antwoord moet geven. Bovendien deed ik voordat ik burgemeester werd ook al veel op social media. Ik heb natuurlijk lange tijd in het buitenland gewoond en dan is dat ook gewoon heel makkelijk. Ik blijf natuurlijk ook gewoon communiceren aan de keukentafel, maar via social media haak ik ook aan op wat de inwoners doen en dat werkt. Sinds kort zit ik zelfs op Instagram, omdat de jeugd daar veel op zit.”

Via social media krijgt Dadema veel reacties van de inwoners. En dat dit niet altijd even leuk is, vindt hij helemaal niet erg. “Iedereen mag zijn of haar mening hebben en geven. Zolang het maar betamelijk is. Ik lig er niet wakker van. Rondom het besluit van het azc werden bijvoorbeeld ook zorgen geuit via social media. Het is belangrijk dat we daar ook naar luisteren. Daar moet je wat mee doen.”

Azc
Veruit het belangrijkste besluit van de gemeente Raalte was het afgelopen jaar de komst van een azc. Een onderwerp dat in veel gemeenten behoorlijk wat stof deed opwaaien. Maar burgemeester Dadema en het college gingen hun verantwoordelijkheid niet uit weg. De discussie die volgde was er één uit het boekje. Geen geschreeuw, geen protesten, maar een respectvol debat waarin iedereen werd gehoord. Een zorgvuldig traject waar Dadema, vooral tijdens de informatiebijeenkomst, zijn stempel op drukte. “We snappen de impact en we wilden duidelijk communiceren en ons niet verschuilen. Daarom hebben we ook iedereen persoonlijk welkom geheten bij binnenkomst en ben ik voorin de zaal gaan staan, tussen de mensen, en niet op een groot podium. We willen de inwoners er bij betrekken en hun zorgen meenemen. Zo ontstaat er draagvlak en dat is nodig om met elkaar in gesprek te blijven. Daar gaat het in sommige gemeenten mis. Dan wordt er geschreeuwd en dat zorgt er voor dat je niet in gesprek kunt met elkaar. Terwijl dat voor het vervolgtraject zo belangrijk is. De komst van een azc is echt een pittig besluit. Na afloop van de informatiebijeenkomst lag ik ook nog een paar uur na te stuiteren van de adrenaline. Het is echt niet zo dat ik in mijn auto stap en denk ‘dat heb ik mooi gepiept’. Als zoiets geen impact op je heeft, dan ben je geen mens. Maar als je het goed uit kunt leggen en goed naar iedereen luistert, dan wordt dat gewaardeerd. Het is belangrijk om je gevoel uit te spreken richting elkaar. Natuurlijk is niet iedereen het er mee eens, maar iedereen heeft het wel op een nette manier geuit. Dat is hoe we hier met elkaar om gaan. De mensen hier zijn nuchter en gastvrij. Ik vond het een heel mooi compliment dat één van de omwonenden zei het er niet mee eens te zijn, maar de handelswijze te waarderen.”

Dat compliment deed de burgemeester dan ook goed. “Ik heb niet echt een hoogtepunt in dit eerste jaar, maar als ik reacties krijg en hoor dat iemand blij is met mij als burgemeester, dan vind ik dat prettig om te horen. Ik ben geen burgemeester voor mijzelf, maar voor alle inwoners. Waardering is heel prettig. En ik hoor het ook graag als het niet goed is en als het anders moet.”

Gezin
Als burgemeester sta je veel in het middelpunt en heeft iedereen een mening over je. Iets wat Dadema ook met zijn kinderen bespreekt. “Ik vertel ze wat er wordt besproken en dat ze er iets over kunnen horen op school. Het betekent wel dat onze keukentafelgesprekken misschien iets anders zijn dan bij de meeste gezinnen. Als we bespreken wat we die dag gedaan hebben, dan vertellen zij over school en ik over de onderwerpen die in de gemeente spelen. Het is wat serieuzer. Ik vind het ook belangrijk dat ik ze meeneem. Ze moeten weten wat er speelt. Als ze wat van anderen horen, dan gaat dat over wat hun vader doet. Gelukkig valt dat enorm mee. Er wordt nooit iets vervelends gezegd en ze worden behandeld als ieder ander kind. Die nuchterheid van de inwoners komt ook hier weer terug.”

Hoewel Dadema de nuchterheid van de Sallander in het debat rondom het azc zeer prijst, vindt hij wel dat we wat trotser op onszelf mogen zijn. “Het is hier heel goed wonen en werken. We mogen best iets meer naar buiten uitstralen wat wij doen. Onze kernen zijn vitaal, er zijn overal dorpshuizen en scholen, er gebeurt heel veel vrijwillig en de cohesie is enorm. Wij vinden dat hier normaal, maar eigenlijk is het heel bijzonder. Die participatiemaatschappij waar we allemaal heen willen, die is hier al voor een groot deel aanwezig. Iedereen kent de evenementen in de gemeente Raalte wel. Maar het gaat veel breder dan evenementen. De faciliteiten zijn hier goed, er staat bijna een prachtige nieuwe school voor het voortgezet onderwijs in Raalte, Nieuw Tijenraan komt er aan, de zorg is goed en het centrum wordt meer op de kaart gezet. We kunnen trots zijn op wat we in deze gemeente hebben en dan niet alleen in het dorp Raalte. Het is hier veilig, we hebben een prachtig buitengebied, de mensen zijn aardig en zien naar elkaar om. We hebben heel veel te bieden en dat moeten we uitstralen.”

Rol gemeente
“Door toegankelijk te zijn, goed te luisteren naar de inwoners, samen te werken en in gesprek te gaan, hoop ik dat er steeds meer ‘gewaardeerd partnerschap’ ontstaat. Dat mensen niet alleen bij de gemeente aankloppen voor geld, maar ook voor bijvoorbeeld advies. We moeten een netwerk creëren en samen nadenken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de dienstverlening bij onze balies bijvoorbeeld bijzonder hoog scoort. Ik hoop dat dit straks voor alle diensten van de gemeente geldt. Dat is een opdracht voor ons allemaal. We maken kleine stappen, maar we gaan vooruit, Daar ligt mijn passie voor de komende tijd.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.