abdij sion in diepenveen verkocht

Abdij Sion is verkocht. Het grootste deel van de abdij aan de rand van Diepenveen is aangekocht door een groep Sallandse bieders. Onder andere Stichting IJssellandschap behoort tot die groep.

De verkoop van de abdij zat er al enige tijd aan te komen, aangezien binnenkort de laatste monniken vertrekken naar Schiermonnikoog. Het immense klooster was veel te groot geworden voor het aantal monniken dat er nog verbleef, waarop zij besloten te vertrekken. Zo komt er een einde aan 132 jaar aanwezigheid van de cisterciënzers in onze streek.

Met het oog hierop hebben zaakwaarnemers van de abdij de landerijen en gebouwen in een biedingsprocedure te koop aangeboden. Nu is bekend geworden dat een combinatie van Sallandse bieders het grootste deel van de abdijgoederen heeft verworven. 

Hoofdrol voor IJssellandschap
De hoofdrol in de biedingsprocedure werd gespeeld door IJssellandschap. Jaap Starkenburg, directeur Stichting IJssellandschap, voerde overleg met vier boeren en de stichting Nieuw Sion over de wijze waarop zowel de abdij als de omliggende gronden zouden kunnen worden verworven.  Samen met hen werd een bod op de abdij en de 55 hectare landbouwgrond uitgebracht. Deze bieding is gegund.

De gebouwen van abdij Sion zijn gekocht door de onlangs opgerichte ‘Stichting Nieuw Sion’. In deze stichting werkt een groep van tien initiatiefnemers uit Salland met banden met verschillende christelijke kerken samen. Zij willen samen voortbouwen op het fundament dat de monniken hebben gelegd en van Nieuw Sion opnieuw een plek van stilte, gebed en van gastvrijheid maken. Het is de bedoeling dat een oecumenische monastieke communiteit de abdijgebouwen gaat bewonen en dat deze groep het getijdengebed gaat voortzetten. Daarnaast staat de gastvrijheid hoog in het vaandel van de initiatiefnemers. 

Gastenverblijf
Volgens de voorzitter van het stichtingsbestuur Peter Dullaert – eerder actief als pastor in de Lebuïnusparochie – komt er alle ruimte voor gasten die zich willen bezinnen. Voor gasten die voor meerdere maanden tot verstilling willen komen maar ook voor mensen die voor een paar dagen in het gastenverblijf willen verblijven; wordt op termijn een aanbod ontwikkeld. 

De beheerderswoningen bij de oprijlaan van de abdij blijven bewoond door de families de Munnik, de voormalige pachters van de boerderij van Sion.

De bovengenoemde overname zal tot de nodige veranderingen leiden maar houdt tevens in dat Nieuw Sion een plek van stilte en bezinning in Salland zal blijven met ruimte voor velen. Zoals Jaap Starkenburg aangeeft: “met deze gezamenlijke verwerving behouden we het wezen en de schoonheid van de abdij voor de Sallandse samenleving”.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.