zelfstandig zwembad de welters

De gemeenteraad van de Gemeente Olst-Wijhe heeft tijdens de raadsvergadering van 11 november 2014 ingestemd met het plan van het college van B&W om het beheer en exploitatie van zwembad De Welters over te dragen aan een lokale beheerstichting. Het openluchtzwembad in Wijhe zal per 1 januari 2016 beheerd moeten worden door een stichting die de dagelijkse exploitatiezaken coördineert, samen met professionals en vrijwilligers.

In samenwerking met onderzoeksbureau Drijver & Partners en de gemeente Olst-Wijhe zijn de voorbereidingen getroffen door de ontwikkeling van een speciale businesscase. Dit bedrijfsplan zal als leidraad gelden in alle activiteiten omtrent beheer en exploitatie van het openluchtzwembad.

Exploitatieplan – van voorbereidingen tot uitvoering
De afgelopen maanden is er veel werk verricht om alle belangrijke zaken betreffende beheer en exploitatie van het bad op een rijtje te zetten en te werken aan een toekomstbestendig plan van aanpak. In dit plan wordt er op allerlei wijzen getracht het principe: ‘Vrijwillig waar het kan, professioneel waar het moet’, tot uiting te laten komen. De inzet van vrijwilligers op diverse onderdelen en bij uiteenlopende activiteiten is essentieel in een toekomstbestendige exploitatie van het openluchtbad. Door een hybridemodel waarin vrijwilligers samen met professionals het bad runnen, zal zwembad De Welters een eigen identiteit en imago krijgen.

Momenteel wordt door de beheerstichting in oprichting en Drijver & Partners de laatste hand gelegd aan de afronding van het bedrijfsplan. Hierin komen onderwerpen als programmering & doelgroepen, tarieven, personeel en groot en klein onderhoud uitgebreid naar voren. Vervolgens worden diverse juridische en fiscale zaken uitgewerkt die te maken hebben met de oprichting en uitvoering van de (beheers)stichting en het exploitatieplan van het zwembad. De komende maanden worden gebruikt om alles gereed te maken voor de officiële verzelfstandiging per
1 januari 2016. Het zwembad blijft overigens eigendom van de Gemeente Olst-Wijhe en zij zal ook verantwoordelijk blijven voor het groot onderhoud.

Speciale informatiebijeenkomst – januari 2016
De beheersstichting wil in januari 2016 een speciale informatiebijeenkomst beleggen voor de samenleving en belanghebbenden. Tijdens deze avond wordt alles concreet uitgelegd. Uiteraard is er in deze bijeenkomst ruimte om vragen te stellen én kunnen mensen zich aanmelden voor uiteenlopende vrijwilligerstaken zoals bestuursfuncties, kassa- en schoonmaakwerkzaamheden, onderhoudswerkzaamheden en het mede organiseren van doelgroepsactiviteiten en evenementen. Eind december 2015/begin januari 2016 zal er duidelijkheid zijn over de desbetreffende avond. De uitnodiging wordt tijdig gecommuniceerd middels diverse media.

Samenstelling beheersstichting
Per 1 januari 2016 zal de nieuwe Stichting Zwembad De Welters (SZW) in eerste instantie gevormd worden door Gerhard Jansen (voorzitter), Richard Heuver (penningmeester), Wilco Roetert Steenbruggen (secretaris), Gjalt Dijk en Harrie Stevens (beide bestuursleden). Allen hebben de benodigde bestuurlijke achtergrond én sterke affiniteit met het zwembad/de zwemsport. In het eerste jaar (de opstartfase) van de beheerstichting zullen zij alle belangrijke zaken die beheer en exploitatie van het zwembad aangaan, op bestuurlijk vlak coördineren en ervoor zorgen dat er een fundament komt te liggen voor de toekomst van het openluchtzwembad in Wijhe. Vervolgens wordt het een en ander in samenwerking met vrijwilligers verder uitgewerkt.

‘Een intensieve, maar mooie uitdaging’
Dat zwembad De Welters en de zwemsport verankerd zijn in de samenleving in Wijhe en omstreken is een feit. Het onderzoek van Drijver & Partners heeft aangetoond dat het openluchtzwembad leeft. “Het bad is een ontmoetingsplek voor jong en oud, waarbij recreatie, educatie en welzijn centraal staan. De cijfers tonen aan dat het zwembad bestaansrecht heeft. De inzet van vrijwilligers én professionals moet ervoor zorgen dat het zwembad op allerlei vlakken gedragen wordt én exploitabel is voor de toekomst. Het is een intensieve, maar mooie uitdaging om alles de komende periode goed neer te zetten voor de toekomst. Wij doen een dringend beroep op de bevolking én de gemeente (politiek) om het bad voor nu en de toekomst te omarmen en te ondersteunen. Alleen samen kunnen wij ervoor zorgen dat het ‘ons’ zwembad is en blijft”, aldus Wilco Roetert Steenbruggen namens de beheersstichting (in oprichting).

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.