voorzieningen in nieuw heeten zijn die er

Herman Strijtveen, voorzitter Stichting Sport en Cultuur Nieuw Heeten, heeft een grote rol gespeeld in de totstandkoming van de vernieuwde Belte. “Een belangrijke voorwaarde voor de leefbaarheid van Nieuw Heeten is de ontmoetingsfunctie. De Belte voorziet daar in ruime mate in. Het biedt onderdak aan bijna alle verenigingen en activiteiten voor allerlei doelgroepen en leeftijden. Dit heeft veel positieve effecten op de sociale samenhang en saamhorigheid in Nieuw Heeten.”

Vooral het ‘ontmoeten’ wordt door Strijtveen als belangrijk gezien. “Jong en oud en sport en cultuur ontmoeten elkaar op één plek en lopen door elkaar heen. Inwoners die je in het verleden niet zag zie je nu opeens wel. Culturele- en sportactiviteiten vinden naast elkaar plaats zonder ‘last’ van elkaar te hebben. Omdat er zoveel vrijwilligers betrokken zijn bij de exploitatie van De Belte zijn de onderlinge contacten en de betrokkenheid zichtbaar toegenomen. Er is gewoon veel meer verkeer van personen en ontmoetingen vinden makkelijker plaats”.

Functie De Belte
“Voor de leefbaarheid van Nieuw Heeten blijft De Belte een primaire functie houden. De kracht van De Belte is dat alles gebundeld is in één onderkomen. Het ontmoeten moet een belangrijke pijler zijn, ook in de toekomst. Doordat het gebouw zo multifunctioneel is kan er snel en eenvoudig worden ingespeeld op verandering van de behoeftes van de verschillende doelgroepen. Hierbij kan er bijvoorbeeld worden ingespeeld op de vergrijzing”, aldus Strijtveen.

Om een dorp leefbaar te houden moeten er voldoende publieke voorzieningen zijn. Daar zijn echter wel bewoners voor nodig en het is een feit dat jongeren veelal naar grotere dorpen of steden vertrekken. Strijtveen: “Het blijft belangrijk dat er in zo’n dorp als Nieuw Heeten jongeren komen en blijven komen. Daar moet op ingespeeld worden, omdat de jeugd natuurlijk de toekomst is. Dan moeten er wel de mogelijkheden zijn om een goede woonplek te vinden die betaalbaar is. Als dit mogelijk is zal dat een positieve invloed hebben op deelname aan activiteiten en vrijwilligerswerk op De Belte.”

Publieke voorzieningen
Onder de publieke voorzieningen vallen bijvoorbeeld ook de twee kroegen in Nieuw Heeten. Concurrentie in een klein dorp zou een kroeg de das om kunnen doen. Strijtveen: “Zij kunnen last hebben van de Belte, maar dat is ook maar net hoe het ingevuld wordt. Wij als bestuur staan open voor constructief overleg. Met goede onderlinge afspraken kan het voor beide een win-win situatie zijn.”

Café Vosman
Frank Vosman, van Café Vosman in Nieuw Heeten, geeft aan dat de tijden duidelijk zijn veranderd. “De tijden dat we alle dagen vol zitten zijn voorbij. Sommige mensen vertrekken en voorzieningen verdwijnen en dat is niet positief. We zijn afhankelijk van bewoners die hier komen. Het is ook aan de bewoners om een plaats leefbaar te houden, als zij niet of minder komen is het voor ons lastig. Bij De Belte is alles fantastisch voor elkaar en hebben ze meer speling, omdat ze ook vooral op vrijwilligers draaien. We kunnen wel gewoon naast elkaar bestaan, want eerder was er bijvoorbeeld het Timmermanshuis, maar het is wel eens lastig als mensen daar lang blijven zitten om wat te drinken en niet hier komen. Zelf blijf ik wel positief en blijf ik met plezier het werk doen, anders kun je beter direct stoppen. De volleyballers bijvoorbeeld, die gaan de ene week naar De Belte om na te zitten, de andere week naar mij. Ook een aantal voetbalteams vertrekken vanaf hier en komen na de wedstrijd weer terug, dat is mooi.”

Pijnappel
Pijnappel uit Nieuw Heeten heeft al jaren haar vaste dorpswinkel waar ongeveer alles is te krijgen. Daarnaast houdt het bedrijf zich bezig met landbouwmechanisatie, stalinrichting en is het ook nog een installatiebedrijf. Wijnand Pijnappel is positief over de leefbaarheid van Nieuw Heeten. “Er is hier zeker nog veel bedrijvigheid en dat houdt het hier levendig. Er is vanuit de bewoners veel waardering voor ons en ze blijven hier bijvoorbeeld cadeautjes en andere benodigdheden kopen die ze ook ergens anders kunnen halen. In buurtdorpen zijn dezelfde soort bedrijven verdwenen. Vanuit die buurtdorpen komen ze nu naar ons, dat is juist mooi en we groeien als bedrijf nog elke week. Ik ben dus heel positief over de toekomst van ons bedrijf en ook over de leefbaarheid en de levendigheid in Nieuw Heeten.”

Zo is De Belte voor Nieuw Heeten een belangrijke plek om elkaar te ontmoeten en het dorp levendig te houden. Ook voor Pijnappel is die bedrijvigheid belangrijk om te kunnen blijven bestaan en het gaat juist steeds beter met het bedrijf. Bij de kapper is het moeilijk om een afspraak te plannen, omdat het zo druk is en bij de bakkerij, waar naast brood wat basisbenodigdheden te krijgen zijn, zijn aan het einde van de dag de schappen leeg. Voor de kroegen is het echter wel eens lastig, omdat er toch een plek in het dorp is ontstaan waar op verschillende dagen meer mensen komen. Deze publieke voorzieningen samen houden een dorp als Nieuw Heeten levendig en zijn dan ook belangrijk voor de leefbaarheid van het dorp.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.