tarief rioolheffing olst wijhe kan omlaag

De rioolheffing in de gemeente Olst-Wijhe kan worden verlaagd. Betaalden de inwoners van de gemeente dit jaar nog bijna 250 euro, volgend jaar wordt dat waarschijnlijk 210 euro.

Omdat ook de gemeenten Dalfsen, Kampen, Staphorst en Zwolle in 2015 het Gemeentelijk Riool Plan (GRP) moesten actualiseren, is ervoor gekozen om dit gezamenlijk op te pakken. Door deze samenwerking is kennis gedeeld en daar waar mogelijk beleid op elkaar afgestemd.

In 2015 was de rioolheffing 249,12 euro. Als er geen veranderingen hadden plaatsgevonden zou het tarief in 2016 297,19 euro zijn geweest. Twee belangrijke veranderingen hebben ervoor gezorgd dat een verlaging mogelijk is. In het nieuwe GRP gaat de gemeente over naar een andere manier van beheer. De levensduur van riolen wordt verlengd door nieuwe inspectie- en reparatiemethoden. Daarnaast worden investeringen in de riolering niet langer over 40 jaar afgeschreven, omdat de spaarpot nu groot genoeg is om verbeteringen en vervangingen direct te betalen. Er hoeft daardoor geen rente meer betaald te worden over leningen.

De gemeente Olst-Wijhe heeft ongeveer 94 kilometer vrijvervalriolering, 178 kilometer drukleidingen, 20 rioolgemalen, 908 drukrioolgemalen, 5.678 kolken en enkele bijzondere voorzieningen in beheer. Dit zijn heel veel onderdelen waar onderhoud en beheer voor nodig is. De totale waarde van het rioolstelsel is 56 miljoen euro.

In het GRP is vastgelegd wat nodig is om aan wettelijke verplichtingen te voldoen en goed voorbereid te zijn op de klimaatverandering. Het GRP geeft ook aan hoe de maatregelen worden gefinancierd, wat de gevolgen zijn voor de ontwikkeling van de rioolheffing en de maatregelen die in de geplande periode van 2016-2020 worden uitgevoerd op het gebied van onderzoek en planvorming, beheer en onderhoud, renovatie en vervanging, stelselverbetering.

Op 30 november spreekt de gemeenteraad opiniërend over het geactualiseerde gemeentelijk rioleringsplan (GRP). Het college van B&W stelt hierin onder andere voor om in 2016 de rioolheffing te verlagen naar een kostendekkend basistarief van 210 euro.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.