starterswoningen in kleine kernen kan dat wel

Kooistra voegt daaraan toe: “Wij horen ook de geluiden van jongeren die in kleine kernen willen huren. Uit onze cijfers blijkt echter dat wanneer we huurwoningen beschikbaar stellen, er in kleine kernen soms nauwelijks reacties komen. Zelfs niet als starters uit de eigen kern voorrang krijgen. Wanneer jongeren niet in de kleine kernen willen wonen houdt het op. Dit is overigens niet in alle kleine kernen het geval. Wellicht zou er meer animo zijn voor nieuwe huurwoningen als ze nieuw worden gebouwd in meer kleine kernen, maar dan is er de kans dat bestaande huurwoningen leeg komen te staan. We hebben als woningcorporatie wel een maatschappelijke verantwoordelijkheid waar we ook zeker niet voor weglopen. Om die reden werken we samen met de klant en onze belanghouders om wijken en dorpen leefbaar te houden, bijvoorbeeld in het Maatschappelijk Bestemmingsplan.”

Gevolgen voor de leefbaarheid
Mark Kleinherenbrink van Plaatselijk Belang Nieuw Heeten stelt het volgende: “De laatste jaren zijn veel jongeren vertrokken naar steden of buurtdorpen. Dit heeft enorme gevolgen voor kleine dorpskernen als Nieuw Heeten. Hierdoor zullen er op den duur minder kinderen zijn die naar school gaan hier en lid zijn van bijvoorbeeld de sportvereniging. Zo kan de leefbaarheid hard achteruit gaan.”

In Nieuw Heeten zijn twee grote plannen om huizen te bouwen, namelijk Erve Hutten en Plan Marrissink. Hierbij zal Erve Hutten eerst gerealiseerd moeten worden. Er moeten meerdere huizen gebouwd worden op de plek van de gesloopte slachterij in het centrum. De beschikbare grond is in eerste instantie bedoeld voor één huizenblok van vijf rijenwoningen, acht kavels voor vrijstaande huizen en vier kavels voor twee-onder-één-kap-woningen. Vier van de vijf rijenwoningen in het huizenblok zijn verkocht of onder optie. Ook is er één twee-onder-één-kap-woning verkocht. Er is nog geen kavel voor een vrijstaande woning verkocht. Om duidelijk te krijgen waar (jonge) bewoners van Nieuw Heeten behoefte aan hebben organiseerde Plaatselijk Belang Nieuw Heeten een informatieavond. Er werd vanuit gegaan dat er genoeg jongeren zijn die willen wonen in Nieuw Heeten, maar daar bijvoorbeeld de middelen niet voor hebben.

Erve Hutten
Vastgoedontwikkelaar Explorius uit Rijssen heeft het plan voor Erve Hutten gemaakt en zij hebben de zeventien kavels/huizen ingetekend. Directeur Alfred Tibben: “We hebben relatief veel vrije kavels beschikbaar gesteld in Nieuw Heeten. We mogen van de gemeente namelijk maar een beperkt aantal woningen bouwen, wanneer we bijvoorbeeld een appartementencomplex zouden bouwen, zou er veel grond overblijven. Bovendien streven we natuurlijk naar een financieel renderende invulling. Van het huizenblok van vijf huizen zijn er vier verkocht of onder optie. Een tussenwoning kost dan ongeveer 140.000 euro. Goedkoper kan echt niet. Op termijn, wanneer de huizenprijzen van bestaande vrijstaande woningen omhoog gaan, wordt het vanzelf weer aantrekkelijk om zelf te gaan bouwen op de nieuwe kavels.”

Voor jongeren is huren vaak een logischere optie dan kopen. In kleine dorpen zijn daar echter nauwelijks mogelijkheden voor. “SallandWonen geeft de laatste jaren niet thuis en er is in kleine dorpen ook weinig perspectief voor nieuwe huurwoningen”, aldus Plaatselijk Belang Nieuw Heeten. Tibben van Explorius: “We zouden best meer woningen willen bouwen in Nieuw Heeten, maar dan moet het bestemmingsplan van de gemeente gewijzigd worden. Voor een blok kleine appartementen of studio’s is volgens mij voldoende ruimte op de markt, maar huren is geen mogelijkheid. Daarvoor ligt de verantwoordelijk bij woningcorporaties, maar die verantwoordelijkheid pakken ze niet. Wanneer huren in kleine dorpen niet mogelijk is, is het logisch dat jongeren vertrekken en dat is slecht voor de leefbaarheid.”

Het gesprek aangaan
Geconcludeerd kan dus worden dat de geluiden van jongeren om te huren in kleine kernen worden gehoord, maar dat SallandWonen niet kiest voor uitbreiding van het aantal woningen in de kleine kernen. SallandWonen gaat wel graag in gesprek met de Plaatselijke Belangen over de aansluiting van het huidige aanbod op de actuele vraag. De woningcorporatie kijkt vooral naar de lange termijn om aan de vraag te kunnen blijven voldoen en dus ook om eventuele leegstand te voorkomen.

Plaatselijke Belangen vinden het zeer belangrijk dat jongeren in de dorpen blijven wonen, maar een vastgoedontwikkelaar als Explorius mag maar een bepaald aantal huizen bouwen. Hierdoor worden vaak grote vrijstaande huizen gebouwd die niet geschikt zijn voor starters. De leefbaarheid van kleine kernen staat of valt met de woonvoorzieningen voor alle leeftijden. Wanneer jongeren willen huren moeten ze nadrukkelijker aan kunnen sluiten bij gesprekken met bijvoorbeeld woningcorporaties, vastgoedontwikkelaars, Plaatselijke Belangen en de gemeente om een goede leefbaarheid te houden.

[poll id=28]

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.