speciaal boek over onze bijzondere ijssel

Uitgeverij Waanders & de Kunst presenteert donderdag 12 november een bijzondere kijk- en leesboek over de Gelderse IJssel onder de naam ‘De IJssel Jong en Slingerend’ in het Infocentrum IJssel Den Nul.

De IJssel zoals we hem nu kennen is nog maar jong, pas zo’n 1000 jaar, op de eeuwigheid is dat niks. Toch ziet hij eruit alsof hij er altijd al gelegen heeft, met z’n slingerende loop. De IJssel, jong en slingerend volgt de hele IJssel, van de IJsselkop bij Arnhem tot na Kampen, waar hij op het laatst Keteldiep heet. Dit boek hakt de rivier in stukjes van vijf kilometer en laat zien wat er in die vijf kilometer te beleven is. Met foto’s, interviews en korte beschrijvingen en een bijzondere vormgeving. Soms wordt er een stukje historie bij gepakt, vaak blijft het in het nu.

Geschiedenis
Een oude naam van de IJssel is Isala, wat net als de streek Salland is afgeleid van de Saliërs. Dit was een belangrijk stammenverbond van Germanen in het IJsseldal en Salland, later waren zij onderdeel van het Frankische Rijk. De naam Isala/IJssel zou ook refereren aan het Latijnse woord voor ‘stroom’.

Reeds in de vroegste middeleeuwen kwamen steden als Kampen, Zutphen en Deventer dankzij hun ligging aan de IJssel tot grote bloei, al ruim voor het jaar 1000. Ook de Vikingen konden de nederzettingen via de IJssel bereiken en plunderen. Later, in de tijd van de Hanze (+/- 1350-1450), was de IJssel een belangrijke internationale handelsroute; de steden langs de IJssel waren dan ook bij de Hanze aangesloten.

Actueel
Door toevoeging van prachtige foto’s en recente interviews met betrokkenen bij de IJssel is De IJssel, jong en slingerend een boek voor iedereen die iets met de IJssel heeft – of er iets vanaf wil weten.

Boek
192 pagina’s, gebonden, 30 x 14 cm (liggend), 150 illustraties in kleur, Nederlands, ISBN 978 94 6262 059 9, 22,50 euro.

Uitnodiging
Je bent van harte welkom de presentatie van dit boek bij te wonen op donderdag 12 november van 15.00 tot 17.00 uur, in Infocentrum IJssel, Rijksstraatweg 109, Den Nul. Graag omgaand aanmelden via info@waanders.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marloes Waanders (e: mwaanders@uitgeverijdekunst.nl) of Jan Gisolf (e: jgisolf@uitgeverijdekunst.nl), t: 038 460 1763. Zie ook staging2.uitgeverijdekunst.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.