raalte azcers welkom maar denk er goed over na

Asielzoekers zijn wat betreft de insprekers op de Raadspleinsessie welkom in Raalte, maar liever wat minder dan 950. ‘En misschien is het MBI-terrein wel een goed alternatief.’ Bewoners konden woensdagavond voor de gemeenteraad inspreken. Twaalf inwoners gaven aan daarvan gebruik te willen maken. Kritisch, maar ook opvallend positief.

“Laat ze integreren, zet ze niet apart op het industrieterrein”, zegt Ron Haring. En vijf jaar is echt de max. We moeten de lasten verdelen, na Raalte een andere gemeente. “Er is draagvlak voor in Raalte, dus ga daar zorgvuldig mee om”, reageerde meneer Koch namens de omwonenden. “Uitgaan van 400 vluchtelingen biedt veel meer mogelijkheden. Bekijk dit opnieuw. Het is een mooie mogelijkheid om het MBI-terrein te saneren en na vijf jaar kun je deze plek gebruiken voor permanente woningbouw.”

Namens de omwonenden kwam Koch met een lijst van twintig aandachtspunten, met als belangrijkste punten het aantal vluchtelingen, de afstand tot huizen en het licht en de bouwlaag. “Ik hoop op een welbewogen besluit. Wij zijn beschikbaar voor vragen en willen meedenken.” Dit tot vreugde van Gerda van Diejen van Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. “De aantallen die binnenkomen, blijven misschien niet. Zij maken kans op integratie. Ik ben blij met de buurt die zegt: ‘u bent welkom, maar we denken er goed over na.’

Ondernemers
Ondernemer Guido Slump, eigenaar van Disselhorst Metaal, wil het plan ten strengste afraden. “Bedrijf en wonen verdragen elkaar niet. Daarom zijn er ook industrieterreinen, vanwege geluid, verkeer, stof ploegendiensten en nachtelijke activiteiten. Duizend bewoners erbij zorgt er voor dat het bedrijventerrein wordt geblokkeerd in verdere ontwikkeling. Ook komen er steeds meer verkeersbelemmeringen vanwege de terechte eisen van de toekomstige bewoners. Het is naïef te veronderstellen dat het zonder consequenties kan. Ook vind ik het immoreel om de asielzoekers weg te stoppen op een industrieterrein. Dat staat de integratie in de weg. Dit heeft grote belangen voor de toekomstige welvaart van Raalte en haar inwoners. Het MBI-terrein is een perfect alternatief.”

De gemeenteraad van Raalte neemt op 7 december een besluit over de komst van een AZC op industrieterrein De Zegge 7 in Raalte.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.