raad aantal vluchtelingen bespreekbaar

Op de VVD na lijken alle partijen in Raalte voor de komst van een asielzoekerscentrum in Raalte. Veel partijen willen wel weten wat de consequenties zijn als de Raad instemt met minder asielzoekers. Volgens burgemeester Martijn Dadema beslist de Raad, maar ontstaat er wel een hele nieuwe situatie wanneer de Raad besluit dat er minder dan 700 tot 750 asielzoekers welkom zijn.

“Wij hebben geen harde ondergrens, maar ons bestuurlijke gevoel zegt dat Raalte 950 asielzoekers op kan opvangen. Natuurlijk is opvang van 950 asielzoekers efficiënter. En wanneer de Raad besluit dat er minder dan 700-750 asielzoekers opgevangen worden, bijvoorbeeld 300 of 350, dan ontstaat er een hele nieuwe situatie. Dan moeten we opnieuw in gesprek met het COA. Er worden geen nieuwe AZC’s gebouwd voor 300 of 400 asielzoekers. Dan wordt er gekeken naar bestaande gebouwen, maar die hebben wij niet.”

Veiligheid
Ook de veiligheid en de looproute vormen een punt van discussie voor zowel veel insprekers als politieke partijen. De Raad wilde weten hoe het college omgaat met het veiligheidsgevoel van inwoners. Iets waar burgemeester Dadema nog geen antwoord op kon geven. “Ik kan nog niet zeggen of er extra politie komt. Dat beslissen we pas in de uitwerkingsfase.”

Ook de verkeersveiligheid kwam woensdagavond meermalen aan de orde. Zowel insprekers als politieke partijen vinden dat er goed gekeken moet worden naar de looproute naar het centrum van Raalte. Dadema: “Een veilige verkeerssituatie is essentieel. In het plan is een mogelijke route opgenomen. Die route staat niet vast, maar is er in gezet omdat dit besproken moet worden. Nu zitten we in het principestadium, daarna komt de uitwerkingsfase. Maar we willen dit wel met voorrang uitwerken.”

5 jaar
Ook de duur van vijf jaar is voor de partijen onderwerp van discussie. Volgens Dadema is het voorstel behoorlijk duidelijk. “Vijf jaar en na vier jaar praten we over verlenging van maximaal nog vijf jaar. We hebben twee besluitmomenten. We gaan geen vergunning aanvragen voor 10 jaar, maar voor vijf jaar.”

De gemeenteraad van Raalte neemt op 7 december een besluit over de komst van een AZC op industrieterrein De Zegge 7 in Raalte.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.