Home / archiefcentraal / provincie wil bijen en weidevogels redden

provincie wil bijen en weidevogels redden

De provincie Overijssel stelt een actieplan op om de dramatische teruggang van het aantal bijen tegen te gaan. Dat is het resultaat van een initiatief van PvdA en CDA in provinciale staten.

“Het gaat ontzettend slecht met de bijen en weidevogels in Nederland. Achttien procent van alle Nederlandse bijen heeft de afgelopen winter niet overleefd, ongeveer het dubbele van vorig jaar”, zegt initiatiefnemer Annemieke Wissink van de PvdA.

“De laatste tien jaren gaat wereldwijd het aantal bijen achteruit. Gebruik van insecticiden, de achteruitgang van de aantallen bloeiende planten en schaalvergroting en intensivering in de landbouw worden genoemd als oorzaken van de sterfte onder wilde bijen en hommels. Om die trend een halt toe te roepen roept de provincie nu een brede groep deskundigen en belanghebbenden op het gebied van honingbijen en wilde bijen bijeen. Die groep moet uiterlijk 1 april met een breed gedragen actieplan komen om het tij te keren en het leefgebied van bijen in Overijssel te verbeteren.

“Snelle actie is noodzakelijk. Ik ben blij dat de provincie dit oppakt. Er zijn in Overijssel al genoeg diersoorten uitgestorven. Het is in het belang van zowel de landbouw als de natuur dat de bij niet uit het landschap verdwijnt.”

Lees ook

‘Een echt dorpshart waar iedereen zich thuis voelt’

Jelle Vloedgraven vanaf 1 april uitbater van Het Wapen van Wesepe; ‘Ik ben niet vies …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.