Home / archiefcentraal / opinie we moeten het met de vluchtelingen zo aangenaam mogelijk maken

opinie we moeten het met de vluchtelingen zo aangenaam mogelijk maken

Door Harrie Kiekebosch

Die start van de opinie schreef ik voordat het vrijdagavond was. Ik ging verder met:

Ik ben ook verbaasd over het historisch besef van een volk dat overal in de wereld kolonies heeft gesticht en zich zelf daar opdrong aan de oorspronkelijke bevolking. ‘Apartheid’, waar kwam dat woord ook al weer vandaan. Waarom is Aruba ook al weer Nederlands. En New York, hadden wij daar de Indianen niet weggejaagd? We zetten nu een hek om een AZC. Wallstreet was vroeger dat zelfde hek, om de Indianen buiten te houden.

Toen werd het vrijdagavond. Die zinnen doen het dan niet meer. Maar ze toch publiceren leek me ook wel weer nuttig. Om te laten zien hoe snel een mening, een opinie, ander daglicht kan krijgen. En juist dat andere daglicht, dat lijkt me op dit moment heel essentieel.

Want de eerste reflexen heb ik al voorbij zien komen. Met het grote gevaar Wilders voorop: ‘grenzen dicht’ roept hij, en met hem hoor ik dat andere bangerds ook roepen. Maar juist de aanslagen in Parijs maken pijnlijk zichtbaar waarvoor die vluchtelingen op de vlucht zijn. Ze ontvluchten de oorlog, ze ontvluchten bombardementen (van hun eigen leiders en van Westerse drones die veilig op afstand bestuurd soms ook een ziekenhuis of een bruiloft plat bombarderen).

Ik zie de aanslagen in Parijs als extra stimulans vluchtelingen op te vangen. En ik ben er trots op in een deel van Nederland te wonen waar nuchterheid het wint van angst. Op een paar bangeriken na heb ik het gevoel dat we hier de kat wel uit de boom kijken, maar dat we vooral met z’n allen de schouders er onder willen zetten. Om er het beste van te maken.

Om me heen hoor ik al goede ideeen: sportclubs moeten hun poorten open zetten voor de vluchtelingen, restaurants zouden recepten van vluchtelingen op het menu moeten zetten, ik hoop dat deze site plek wordt voor mensen die hun verhaal willen vertellen, misschien zitten er wel mensen tussen die mooie video’s kunnen maken vanuit hun point of view over ons.

Wie heeft er nog meer goede ideeën om de vluchtelingen hier een hart onder de riem te steken en hun verblijf hier zo aangenaam mogelijk te maken?

Lees ook

Egbert den Daas opnieuw lijsttrekker van Lokaal Alternatief

HEINO – Lokaal Alternatief heeft de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Raalte …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.