opinie raad op locatie geldverkwistend idee

De gemeenteraad van Raalte beslist binnenkort of ze op locatie gaat vergaderen of niet. Gezien het enthousiasme waarmee het plan binnen de raadspleinsessie werd gepresenteerd, de bezwaarmakers gauw ‘doodgeknuffeld’ werden, stemt de raad daar binnenkort mee in. In mijn optiek weer een perfect staaltje van een totaal door geschoten zich zelfverheerlijkende politiek.

Vernieuwen? Ja! Politiek dichter bij de mensen brengen? Ja! Maar dan ook luisteren naar die mensen. Luisteren naar de signalen van die mensen. Luisteren en observeren en anticiperen op veranderingen in de maatschappij.

De voorzitter van de raadscommissie (Jasper Guldemond, GB), die dit plan presenteerde, was zo enthousiast over het plan, dat hij soms niet meer wist wat zijn functie was en welke pet hij op had. De antwoorden op kritische vragen werden vaak beantwoord met ‘Ik vind’, wat later dan gauw bij gesteld werd met, ‘de commissie vindt’. Ik vond het soms gewoon vertederend, het warme enthousiasme. De gedrevenheid. Maar had soms ook een beetje ‘plaatsvervangende schaamte’. Immers, een raadscommissie die onderzoekt hoe dichter bij de burger te komen, at zijn die zelfde politici die zich altijd afvragen waarom die stemmers toch zo weinig interesse in hun verhaal hebben. Dat is dus ‘als een slager die moet snijden in eigen vlees’.

Kritiek was er ook. Den Daas (LA) vroeg zich af wat dit wel niet ging kosten en zei ook ‘we nodigen ons zelf uit op de visite, mij is altijd geleerd dat dat niet mag’. Ik vond het een rake en zeer terechte opmerking. Laat ik duidelijk zijn, het idee om politiek korter bij de mensen te brengen is goed. Het voorstel dat er nu ligt, schiet haar doel voorbij en kost veel geld. Bijvoorbeeld; Huur van gebouwen in de buurtdorpen, ambtenaren die mee moeten reizen (voor ondersteuning van de wethouder), schrijvende pers en RTV Raalte moeten allerlei dure kunstjes uithalen om toch verslag te kunnen doen. Negatieve effecten die maar even niet mee genomen zijn in dit plan.

Hoe ik dit allemaal weet? Ik was helemaal niet aanwezig bij de vergadering en toch trek ik deze grote broek aan en geef een mening? Ik heb al enkele jaren gepleit om de raadsvergaderingen integraal via een stream uit te zenden. Immers, het camerasysteem is aanwezig, alleen een linkje naar een web pagina en klaar. Wat kan dat kosten? Dat is pas vernieuwen anno 2015. Vorige week was het zover. Dankzij ‘het moderne communiceren via sociale media’. Reagerend op een tweet van de burgemeester over dit onderwerp en nogmaals het verzoek om die stream kwam het verlossende woord. ‘Is al geregeld, kijken kan hier’ met een link naar de stream. Communiceren anno 2015 is dat. Maar schijnbaar was dat verder nog niet ergens door gedrongen. Geen enkel raadslid die dit gecommuniceerd heeft via sociale media, geen persbericht, geen website van een politieke partij die hier over rept. Eng hé politici? Dat burgers zo dicht bij komen?

Het voorstel in de raad? Verouderd en achterhaald. De motivatie dat mensen dan makkelijker inspreken, hun stem laten horen? Onzin! Die stream hebben we nu, dat is vernieuwen. Inspreken makkelijker maken? Wel eens van skypen gehoord raadsleden? Dat is hoe wij burgers tegenwoordig communiceren. Achter ons scherm, comfortabel vanuit de luie stoel. Kort en vaak ongenuanceerd. Maar soms ook wel doordacht. Raad op locatie, een slecht plan. Achterhaald en zo 2010.

Gerlant Zielman

* Wil jij ook ergens jouw mening op geven? Stuur jouw opinie naar redactie@sallandcentraal.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.