opinie kap middelgrote bomen nu het nog kan

“Kap uw middelgrote bomen nu het nog kan!” is de indirecte boodschap die het gemeentebestuur afgeeft met de herziening van het kapbeleid. Uitgerekend in de koude decembermaand wordt voorgesteld om het vergunningsvrij kappen van bomen te beperken tot een stamdiameter van 35 cm in plaats van de huidige 50 cm.

Een stamdiameter van 50 cm (1.57 cm omtrek) op een hoogte van 130 cm is vergeleken met omliggende gemeenten een erg ruimhartig beleid. Een beleid waarin de gemeente bepaalt of die ene dikke boom wel of niet omgezaagd mag worden. Een boom die je wellicht zelf hebt aanschaft en al tientallen jaren op je eigen grond hebt laten groeien, maar die op een gegeven moment ontzettend in de weg staat.

Nieuw beleid beperkt de stamdiameter tot 35 cm. Hierdoor valt plotseling een enorme hoeveelheid bomen onder de categorie waarin wél een kapvergunning á 166 euro is vereist. Een legesbedrag dat tevens bij lange na de kosten niet dekt en een beleid waarin de gemeente zich bemoeid met jouw bezittingen op je eigen grond. Uiteraard met het argument om een betere bescherming te bieden aan de bomen in de gemeente Raalte. Ik, als particulier, wil liever helemaal niet dat de gemeente zich bemoeid met mijn bomen. Uiteraard zou het goed zijn als de écht bijzonder bomen worden beschermt, maar die uitsplitsing wordt niet gemaakt en daar wordt in 2016 mogelijk verder naar gekeken.

Mijn jaloezie wil ik graag uiten naar onze buurtgemeente Ommen. Zij hebben een kapbeleid met het verbod op het vellen van bomen die op een speciale lijst staan. De verwoording in deze is wat mij betreft perfect: ‘Beschermwaardige bomen’. Gemeente Ommen bemoeit zich niet met particulieren die hun bomen willen kappen, tenzij deze beschermwaardig genoeg zijn. Een prachtig liberaal beleid onderbouwd met een duidelijk en praktisch beleidsstuk voor een periode van 2012 tot 2021.

U zult zich waarschijnlijk afvragen: ‘Heeft de gemeente Raalte hier niet naar gekeken?’. Jazeker wel. Deze optie is zelfs omschreven met de kenmerken: Minste regeldruk, Minste aanvragen, Bezuiniging (als enige optie) wél gerealiseerd, Minste inzet van ambtelijke uren en ook verreweg de voordeligste optie. Enige minpunt: ‘Minder bescherming van bomen’, maar als we samen afspreken wat de beschermbare bomen zijn, dan ervaar ik dit niet als een minpunt.

Zoals ik deze opinie al begon, wil ik ook graag eindigen. De gemeente Raalte voert haar regeldruk op, gaat meer kosten maken voor haar kapbeleid en bemoeit zich straks ook met uw middelgrote bomen. De komende decembermaand mag de raad zich gaan buigen over dit voorstel. Een voorstel waarin ook twee andere opties worden genoemd: Het continueren van de huidige 50 cm en het komen tot een lijst met beeldbepalende (beschermbare) bomen. Deze opties hebben de eindstreep niet gehaald en het eindvoorstel is het terugbrengen naar een stamdiameter van 35 cm. U vraagt zich wellicht af: ‘Maar dan kan de gemeenteraad zich toch uitspreken dat er een betere optie mogelijk is dan degene die is voorgesteld?’. Jazeker wel, maar sinds de ruim 1,5 jaar dat ik in raadslid mag zijn in onze prachtige gemeente Raalte heeft de coalitie nog geen enkel voorstel niet gesteund. Dus: ‘Kap uw middelgrote bomen nu het nog kan!’

Emiel Gerner

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.