opinie ieder dorp zijn eigen energiecooperatie

Maar de subsidiepotjes raken op. En dat is een gevaar, vindt Oostewechel. “We moeten nu doorzetten.”

“De opmars van de zonnepaneel is mogelijk gemaakt door prima stimuleringsinitiatieven van de overheid tot en met teruggave van BTW. Zo kun je toch maar even ruim een vijfde van de investering eenvoudig in eigen zak houden. Ook gunstig is de salderingsregeling, zodat je bij teruglevering aan het elektriciteitsnet tot 5000 kW/h globaal hetzelfde bedrag terugkrijgt als je ervoor betaalt bij afname.

Maar deze gunstige maatregelen dreigen te vervallen. De duurzaamheidslening van de provincie is uitgeput, zodat er geen nieuwe leningen meer worden verstrekt tegen gunstige voorwaarden. Stimuleringssubsidies worden stopgezet. En de overheid wil op den duur de salderingsregeling afschaffen. Er wordt over 2020 gesproken. Dan krijg je bij teruglevering aan het elektriciteitsnet nog een fractie voor de totale kW/h prijs.

Het BTW-tarief voor plaatsing is inmiddels al weer op 21% in plaats van 6%. De teruggaveregeling op zonnestroominstallaties staat onder druk. Een slechte zaak. Want moeten burgers nu nog wel investeren in zonnepanelen en overige duurzame initiatieven. Stroom wordt steeds goedkoper. Panelen minder aantrekkelijk…

Het lijkt wel of de overheden de burger bewust links laat liggen en onduidelijkheden steeds onduidelijker laat worden. Het lijkt dat ze het grote geld liever uitgeven aan grootschalige initiatieven, zoals de windmolenparken op zee via SDE+ regelingen. Want geld is niet het probleem. Het SDE+ budget voor 2015 was 3,5 miljard euro. Wegens succes is dat voor 2016 8 miljard euro! De overheid maakt daarmee grote sprongen ten aanzien van de klimaatdoelstelling. Maar gaat dat niet ten koste van initiatieven van de individuele burger.

Mijn stelling is dat bij redelijke condities zonnestroom opgewekt door particulieren blijvend kan floreren. Maar dan moet de macht niet liggen bij energiereuzen en hun lobbyisten die de overheid bestoken voor eigen belang en zo de kracht van de burger ontkrachten.

Ik roep de burger daarom op massaal in actie te komen voor behoud van bestaande regelingen of voor nieuwe rechtvaardige regelingen. Laten we ons daarnaast massaal onafhankelijk maken van energieleveranciers en wordt volledig zelfvoorzienend in energieopwekking. En bespaar zoveel energie als mogelijk, waardoor je nagenoeg niet meer geraakt wordt door invloeden van buitenaf.

Hoe? Door in ieder dorp een energiecoöperatie op te richten met een eigen energiekoers.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.