opinie fakkeltocht konijnenhouder idioot

De Stichting Konijnen in Nood gaat 28 november een fakkeltocht houden om te protesteren tegen de uitbreiding van vergunning van Hendriks Rabbit Farm in Broekland. Ik vind het op zijn zachtst gezegd een bijzondere actie. Konijnenhouderij is niet anders dan andere vormen van vleesveehouderij. Het knuffelbare imago van konijnen zorgt er echter voor dat emotie de overhand krijgt boven ratio.

Bij deze emotie kan ik me wel wat voorstellen. Alhoewel ik al weer aardig wat jaren boerin ben, ben ik niet opgegroeid op een boerderij. Wel in een familie waarbij dierenliefde centraal stond. We waren vroeger thuis lid van de Dierenbescherming, Lekker Dier (voorloper van Wakker Dier), de Antivivisectiestischting, WNF, Greenpeace en ga zo maar door. Als de Partij voor de Dieren toen al had bestaan, waren we daar ongetwijfeld ook lid van geweest. Echter toen ik in de agrarische sector terecht kwam, zag ik dat de beelden die genoemde organisaties ons voorschotelen over veehouderij niet stroken met de werkelijkheid. De foto’s van door de poten gezakte kippen, op elkaar gepakte konijnen, uitgemolken koeien, enzovoorts, het zijn allemaal excessen die uitvergroot worden en niet representatief zijn voor de Nederlandse veehouderij. Natuurlijk zijn excessen er om aangepakt te worden en daarom vind ik het goed dat er natuur- en dierbeschermingsorganisaties zijn. Maar de veehouders die ik ken, boeren met veel respect en zorg voor hun dieren, waarbij uiteraard wel een boterham verdiend moet worden.

Boeren produceren simpelweg waar de markt om vraagt en dat is over het algemeen goedkoop eten. Daardoor is het noodzakelijk om productiesystemen te specialiseren, efficiëntie te vergroten en is schaalvergroting een logisch gevolg op de marktvraag. Ondanks de schaalvergroting zijn de meeste Nederlandse agrarische bedrijven nog steeds gezinsbedrijven. Gezinsbedrijven zoals Hendriks Rabbit Farm, die ook nog eens voor een flinke werkgelegenheid zorgen op het platteland. De Nederlandse agrarische sector loopt, mede door de hier geldende wet- en regelgeving, wereldwijd voorop ten aanzien van dierenwelzijn. Ik heb veel mogen reizen over de hele wereld en heb gezien dat de interpretatie van dierenwelzijn in veel landen compleet anders is. Daar hebben mensen het vaak slechter dan dieren in Nederland en heeft voedselzekerheid veel grotere prioriteit. De Nederlandse maatregelen verhogen wèl de kostprijs van bijvoorbeeld vlees of melk. En dat staat haaks tegenover de markt, die goedkoop eten vraagt. Een schrijnend voorbeeld is het verbod op legbatterijen in Nederland. Ik ben het er 100% mee eens, maar nu worden goedkope legbatterij eieren geïmporteerd uit bijvoorbeeld Oekraïne. Daar kan de Nederlandse boer nooit tegenaan concurreren.

De Stichting Konijnen in Nood maakt zich ernstige zorgen om de uitbreiding van Hendriks Rabbit Farm. Volgens hun is het voornemen van het bedrijf, om de grootste konijnenhel van Nederland te worden. Ik heb zelf mijn hele leven konijnen gehad en opgevangen uit asiels. Ik begrijp dus dat mensen moeite hebben met het feit, dat deze schattig ogende dieren ook een onderdeel uitmaken van de voedselketen. Maar deze uitspraak vind ik ronduit belachelijk en de geplande fakkeltocht een idiote actie. De konijnen bij Hendriks hebben het beter dan menig konijn, wat in een klein, stinkend hok in een tuin staat, omdat de kinderen er op uit zijn gekeken. Maar daar hoor je Konijnen in Nood niet over, ze zouden hun achterban maar kwijt raken. De professionele konijnenhouderij is gebonden aan vele regels, ten aanzien van hygiëne en welzijn, in tegenstelling tot de huisdierhouderij. Hendriks Rabbit Farm loopt hierin zelfs voorop en voldoet al aan de welzijnseisen van 2016. Mijn grote angst is dat konijnenhouderij, net als andere vormen van veehouderij, verbannen wordt uit Nederland en elders in de wereld voortgezet zal worden. Op een plek waar de regels in geen verhouding staan tot de Nederlandse en de konijnen (en andere dieren) werkelijk in een hel terecht komen.

Karin van der Toorn

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.