opinie een nieuw dorp in de gemeente raalte

De gemeente Raalte krijgt er in één klap een nieuw dorp bij. Bijna duizend inwoners komen er over ruim een jaar te wonen. Van de omvang dus van dorpen als Broekland en Nieuw Heeten. Zeggedorp lijkt me een toepasselijke dorpsnaam.

Welke voorzieningen zijn er in dorpen van een dergelijke omvang? In ieder geval komt er een gezondheidscentrum met een huisartsenpost. Ook kunnen de dorpsbewoners zich ontspannen in een recreatieruimte. Ik denk dan zelf onmiddellijk aan een Kulturhus. Dit uit Scandinavië afkomstige concept brengt maatschappelijke en commerciële bedrijvigheid onder één dak. Ik kan me voorstellen dat huisarts en recreatieruimte onder één dak komen met bakker, drogist, slager en apotheek.

De gemeente Raalte kent een goede democratische traditie van verenigingen van plaatselijke belang. In mijn ogen is zo’n vereniging één van de eerste voorzieningen die geïnstalleerd moeten worden. De vereniging behartigt de belangen van de dorpsbewoners en neemt het initiatief tot activiteiten. Het bestuur van de vereniging wordt gesprekspartner van de gemeente aangaande alle aangelegenheden van Zeggedorp. Ik stel me zo voor dat de voorzitters van de al bestaande verenigingen de koppen bijeen steken om advies en ondersteuning te geven.

Dan het onderwijs. Verwacht wordt dat zo’n honderd dorpsbewoners de basisschoolleeftijd hebben. Voor Raalte geldt tweehonderd leerlingen als ondergrens voor de oprichting van een nieuwe school, dus een eigen dorpsschooltje gaat er niet komen. De dorpskinderen gaan daarom in de buurt naar school. Een unieke kans voor de nabijgelegen Daltonschool. Het Daltononderwijs richt zich op samenwerking en de ontwikkeling van zelfstandigheid, thema’s die in Zeggedorp voor het oprapen liggen. Maar ook voor Carmel en Landstede is het nieuwe dorp goud. Prachtige projecten waarin leerlingen samenwerken. Dorpsbewoners die naar school komen en uit de eerste hand vertellen over de brandhaarden in de wereld. Maatschappijleer is plotseling het meest aansprekende vak van de hele school.

Nederland is een participatiesamenleving geworden. Wat betekent dat voor de Zeggedorpers? Velen zullen niet mogen werken, omdat ze nog te kort in Nederland wonen. Voor die enkeling die dat wel mag, zou het UWV in het Kulturhus spreekuur kunnen houden. Vrijwilligerswerk kan echter wel, en dat ligt voor het oprapen. Het ligt voor de hand dat Landstede in het Kulturhus een dependance opent van het Steunpunt Vrijwilligerswerk.

Het nieuwe dorp is er over ruim één jaar. Tijd genoeg om de feestelijke opening ervan voor te bereiden. Salland heeft een traditie met dorpsfeesten, er kan er gemakkelijk ééntje bij. Misschien moeten we het ditmaal niet zozeer met harde Nederlandstalige muziek en bier, heel veel bier doen, maar wat verfijnder. Ik denk dan aan heerlijke mediterrane hapjes en swingende Afrikaanse muziek en dans. Wellicht kunnen de voormalige organisatoren van het Salland Festival een helpende hand bieden.

Johan Kiekebosch

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.