opinie bureaucratie we moeten het roer zelf weer in handen nemen

Afgelopen augustus zat ik te lezen in het tijdschrift Arts en Auto en mijn oog viel daarbij op een interview met huisarts Jacques de Milano uit Haarlem die zich ernstige zorgen maakte om de regelgeving en macht die verzekeringsmaatschappijen hebben. Waarom wordt het de poortwachters van de zorg zo moeilijk gemaakt?  Het primaire werk doen op een verantwoordelijke wijze is het doel van de artsen.  Niet om de hele dag druk te zijn met administratieve zaken en regels van de verschillende verzekeringmaatschappijen. Het roer moet om vinden 7900 huisartsen in Nederland.

Een opiniestuk van Jan Oostewechel.

De commerciële marktwerking in de eerstelijnszorg leidt tot ontstellend veel regels en zorgt er voor dat huisartsenpraktijken een belangrijk deel van hun tijd kwijt zijn met invullen van formuliertjes. De autoriteit Consument en Markt en het ministerie van VWS doen daar nog een schepje bovenop en het oerwoud aan regels maakt dat het  vak compleet onwerkbaar is geworden. Het grote onbehagen: bestuurders (de Loek Hermansen van deze wereld) hebben de maatschappij overgenomen en zorgverleners zijn met hun wurgcontacten de uitvoerders geworden. De Milano spreekt van wantrouwen en cijferfetisjisme.

Vanuit het onderwijs, midden- en kleinbedrijf, tweedelijnszorg, zoals verpleeg- en ziekenhuizen hoor ik regelmatig dezelfde geluiden en voelt het ook  dat men in hetzelfde bureaucratische harnas  moet functioneren, regels naleven die eigenlijk niets met het vak te maken heeft.

‘Hoe moet het roer dan om als je niet de macht hebt?’ vroeg ik mij af. Bedenkelijk mijmerde ik dat dit wel weer z’n  achterhoedegevecht zou worden die een stille dood sterft.  Half Nederland gaat uit lamlendigheid al niet meer de barricaden op om zich te verzetten tegen de bureaucraten, omdat het door de regel weinig serieuze aandacht en rendement oplevert.

Dus verraste het mij vorige maand dat huisartsen een akkoord hadden bereikt op de drie hoofdthema’s 70% minder bureaucratie, gelijkwaardige contracten en beter zicht op de geleverde kwaliteit. Petje af  huisartsen, jullie hebben een gigantische overwinning behaald waarvan de maatschappij beter wordt.

Mijn overtuiging is dat die overdaad aan regels en bureaucratie in de diverse sectoren in Nederland kan worden teruggedrongen. Er kan zeker zo maar zeventig procent af. Het gemeenschappelijk doel is dat bedrijven en organisaties zich weer bezig kunnen houden met de kerntaken waarvoor zij hun bestaansrecht aan ontlenen. Wat kunnen wij leren van deze groep die de strijd wel is aangegaan?

Hoe kunnen wij dit bereiken? Dat iedereen zijn eigen lamlendigheid verlaat en de koers  van maatschappelijk gewenste ontwikkelingen in het terugdringen van regels en bureaucratie voortzet, door het roer gewoon weer in eigen hand te nemen.

Jan Oostewechel

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.