Home / archiefcentraal / olst wijhe wil versnelde huisvesting statushouders

olst wijhe wil versnelde huisvesting statushouders

Olst-Wijhe gaat zo snel mogelijk kleinschalige crisisnoodopvang voor langere tijd te organiseren. Ook wil de gemeente statushouders versneld opvangen in tijdelijke huisvesting. “Dat geeft de tijd om reguliere huisvesting te organiseren. Het is onze bedoeling statushouders te huisvesten, die gekoppeld zijn aan onze gemeente en dus inwoners worden van Olst-Wijhe. Deze maatregel heeft tot gevolg dat statushouders versneld het AZC kunnen verlaten, waardoor ruimte ontstaat voor vluchtelingen die nog in de crisisnoodopvang zitten. Deze maatregelen geven onmiddellijk resultaat”, laten burgemeester Ton Strien en wethouder Marcel Blind weten.

Olst-Wijhe investeert in twee soorten opvang/huisvesting en wil daarmee drie doelen realiseren.

1. Realiseren van crisisnoodopvang voor langere duur (40 tot 60 plekken) op één locatie.
De ambitie van de gemeenten binnen de Veiligheidsregio IJsselland is, om kleinschalige langdurige crisisnoodopvang voor een periode van zes maanden (en zo nodig langer) in de verschillende gemeenten te realiseren (40 tot 60 personen per gemeente in wisselende samenstelling). Dit is efficiënter (niet steeds op- en afbouwen van locaties), menswaardiger (niet steeds verhuizen van locatie naar locatie, gesleep met vluchtelingen) en dit leidt tot meer stabiliteit en rust in de samenleving. Deze opvang zal plaatsvinden in een leegstaand pand en niet in een sporthal. Voor de begeleiding van de crisisnoodopvang worden nog nadere afspraken gemaakt met onder andere de Veiligheidsregio IJsselland, Vluchtelingenwerk en het COA.

2. Realiseren van tijdelijke opvang voor 42 statushouders in 2016, verspreid over de kernen.
Elke gemeente in Nederland heeft jaarlijks te maken met de toewijzing van een aantal statushouders, die gehuisvest moeten worden. Deze nieuwe inwoners worden in Olst-Wijhe normaliter gehuisvest in woningen van woningcorporatie SallandWonen. Deze inwoners stromen gedurende het jaar in. In 2015 waren dit er 31 en in 2016 voor het eerste half jaar 21. Wij rekenen voor 2016 met twee maal 21 personen. Dat kan voor de tweede helft van 2016 een hoger aantal worden. De mensen worden begeleid door Vluchtelingenwerk.

Veel statushouders wachten in de AZC’s op huisvesting en houden daar de plekken bezet voor nieuwe instroom. Daarom is aan gemeenten gevraagd om de jaarlijkse taakstelling statushouders niet in te laten stromen gedurende heel 2016, maar om ze versneld te huisvesten. Dat lukt niet in de reguliere woningmarkt. Daarom wordt tijdelijke woonruimte gezocht in leegstaande panden (dus geen reguliere woningen van SallandWonen). Hierdoor wordt extra druk op de woningmarkt van Olst-Wijhe voorkomen.

Uitgangspunten bij deze tijdelijke huisvesting is dat de accommodatie geschikt is of eenvoudig geschikt kan worden gemaakt voor huisvesting tot in ieder geval 1 oktober 2016. De tijdelijke opvang wordt zoveel mogelijk verspreid over de kernen binnen onze gemeente. Voor het technisch beheer van deze locaties wordt een contract afgesloten met CareX, een organisatie die zorgt voor maatschappelijk beheer van leegstaande ruimten. De gemeente is verantwoordelijk voor de organisatie van de tijdelijke huisvesting van de statushouders samen met het COA en Vluchtelingenwerk.

3. Samen met SallandWonen zorgen voor de reguliere instroom van 42 statushouders in
woningen in de gemeente die in de tijdelijke huisvesting verblijven De afgelopen decennia zijn statushouders binnen de gemeente altijd gehuisvest in woningen van SallandWonen; dat wil zeggen dat ze ook in onze gemeente blijven wonen. Dat is eigenlijk altijd zonder problemen verlopen. We werken aan een aangepaste visie op de woningvoorraad voor allerlei doelgroepen (zoals alleenstaanden, jongeren) onderdeel uitmakend van de actualisering van de woonvisie, waarvoor de startnotitie in de raadsvergadering van 30 november voorligt. We denken aan de bouw van kleinere en goedkopere woningen als aanvulling op het huidige aanbod. In dat kader moet ook de verhoogde instroom van statushouders aandacht hebben. SallandWonen en de gemeente zullen hiervoor samen een deelvisie Wonen ontwikkelen.

In januari 2016 zal deze deelvisie gereed zijn, zodat de deelvisie kan worden meegenomen in de woonvisie Olst-Wijhe, die in het voorjaar van 2016 geagendeerd staat voor besluitvorming in de raad. Op deze wijze wordt aangestuurd op start van de realisatie van het eerste deel van deze kleinere en goedkopere woningen in de tweede helft van 2016.

Lees ook

Bedtextiel en cadeaushop bij Bos Bedden

(Advertorial) NIEUWLEUSEN – Bij Bos Bedden in Nieuwleusen is de voorkant van de winkel helemaal …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.