olst wijhe gaf onterecht vergunning voor 60 000 kippen in welsum

De gemeente Olst-Wijhe heeft in 2014 onterecht een vergunning verleend waardoor een pluimveehouder in Welsum zijn aantal kippen bijna mocht verdubbelen naar een totaal van 60.000. Dat heeft de rechtbank vorige week bepaald. D66 Olst-Wijhe stelt daarom nu vragen aan het college over deze ‘gênante vertoning’.

In 2014 verleende de gemeente de vergunning aan de kippenhouder aan de Erveweg in Welsum. De uitbreiding die de kippenhouder had aangevraagd betekende bijna een verdubbeling in aantal kippen, dus ook in hoeveelheid mest, geuroverlast en transportbewegingen.

Op 27 oktober bleek in de rechtbank dat de vergunning nooit had mogen worden verstrekt. De gemeente Olst-Wijhe gaf tijdens de rechtbankzitting ook toe dat de vergunning onterecht was verleend. Diverse onafhankelijke adviseurs en omwonenden hadden dit al geconcludeerd. Ook dat gaf de gemeente zelf toe tijdens de rechtszitting.

D66 vindt het een genante vertoning. De fractie pleit er dan ook voor dat de expertise bij de gemeente Olst-Wijhe voor agrarische vergunningen snel verbetert om dit soort situaties in de toekomst te vermijden. D66 vindt dat de gemeente veel zorgvuldiger met het verlenen van agrarische vergunningen moet omgaan.

Vragen
De partij vraagt het college dan ook hoe het kan dat de gemeente pas tijdens de rechtszitting tot inzicht kwam dat de vergunning nooi verleend had mogen worden en vraagt of er wel voldoende expertise aanwezig is om dergelijke aanvragen te beoordelen. Daarnaast wil D66 dat in het algemeen niet alleen de rechtelijke procedure moet zorgen voor de bescherming van burgers tegen professionele bedrijven die overlast veroorzaken, maar dat hier overheidsparticipatie ook een rol kan spelen. De fractie vraagt dan ook wat de gemeente gaat doen als blijkt dat zo’n ondernemer in overtreding is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.