nog geen go voor nieuwbouw clubhuis stoppelkaters

Carnavalsvereniging de Stöppelkaters hebben nog geen definitief groen licht voor de realisatie van nieuwbouw van een loods op het braakliggende MBI-terrein in Raalte. Voorzitter Roy Schulten laat op de website van de vereniging weten het een ‘rotte plek’ te vinden dat op initiatief van meerdere partners eens moet worden aangepakt. “De carnavalsvereniging wil op die plek een loods met clubhuis bouwen, van waaruit zij de maatschappelijke activiteiten kunnen ondernemen en vormgeven.”

Achter de schermen schijnt al veel werk te zijn verzet, maar de zo gewilde voortgang laat nog op zich wachten. Schutten: “Vordering zijn er wel degelijk, maar een definitieve ‘go’ is er nog niet. Nóg niet, want alle partners hebben goede intenties. Daarom ook dat vorig jaar die intenties zijn vastgesteld in een intentieverklaring, door alle partijen ondertekend. 

Michel Rabeling, kartrekker van het project, vult aan: “Allemaal weten en willen we, dat er vooraf het nodige moet worden onderzocht. Maar we blijven voorkeur houden voor een loods en clubgebouw op het MBI-terrein. Met de betrokken stakeholders/partijen is goed en zorgvuldig overlegd. Allen willen dat er voordat we een ‘go’ krijgen, de afspraken en de voorwaarden helder zijn.”

Ontwikkelingen
Vorig jaar hebben de Stöppelkaters van HMO een getekende intentieovereenkomst gekregen. De andere partners zouden zijn eveneens enthousiast zijn. Het MBI-terrein staat in 2016 op de politieke agenda Dit is voor de Stöppelkaters een belangrijke doorbraak in het proces. Bij de provincie worden op korte termijn subsidieverzoeken ingediend die bijvoorbeeld vallen onder het programma Vitale Bedrijvigheid 2009-2015. Het zijn subsidies voor de gemeente als planontwikkeling en procesmanagement. 

De gemeente zal in het kader van de herstructurering van het MBI-terrein met name een bijdrage moeten leveren op het gebied van openbare ruimte. Overige taken zoals herstructurering in het algemeen, de herverkaveling en sanering van de grond vallen onder HMO. “In dit kader kent HMO geen maatschappelijke opgave en streeft naar een oplossing voor de carnavalsvereniging.”

Oplossingen
De maatschappelijke oplossingen binnen de HMO-aanpak zijn:

–       een opgeschoonde locatie;
–       een sterke verbetering van de aanzien van Raalte vanaf de N35;
–       de opwaardering van de openbare ruimte van de Kanaaldijk Oost-zijde en de Spoorzone Oost;
–       de vestiging van een eerste gebruiker waarmee de komst van andere gebruikers wordt gestimuleerd.

Op basis van bovenstaande punten is er een positieve grondhouding van de provincie, HMO en Hamarpa, wordt gemeld op de website van de Stöppelkaters. Daarnaast heeft de gemeente het hele verhaal opgenomen in haar begroting. Nu is het wachten of de subsidieregelingen worden toegepast. Samenvattend is het de bedoeling dat wij voor maatschappelijke doeleinden ons daar kunnen vestigen.

Roy vervolgt: “Ja, het is een lang traject en soms wordt ons geduld op de proef gesteld, zoals de vertraging vanwege asbest (bijvoorbeeld vier maand). Maar, stapje voor stapje komen we dichter bij ons doel: een nieuwe locatie voor onze verenigingsactiviteiten. Overigens maakt carnaval geen onderdeel uit van deze subsidieaanvragen, waardoor wij hier ook geen rechten en plichten kennen. Kortom, de carnaval lift mee in de maatschappelijke integrale oplossingen en deze is voortgekomen uit de wens van Gemeente Raalte.”

 

 

 

 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.